|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Nasiona |
Autor |
Wiadomość |
komorov [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-05-25, 15:35 Nasiona
|
|
|
Hej,
na forum jestem nowy więc może najpierw się przywitam: jestem Łukasz, mam 17 lat i zaczynam dopiero swoją przygodę z bonsai. Poza tym w wolnych chwilach jestem uczniem LO - Władka IV w Warszawie i organistą.
A teraz przechodząc do rzeczy: nasiona. Kupiłem nasiona i w sumie nie do końca wiem jak ich użyć. Wiem, że muszę je stratyfikować i nawet mniej więcej ogarniam jak. Chciałem się po pierwsze spytać ile nasion powinienem zasadzić już po stratyfikacji do "doniczki właściwej" oraz prosić o jakieś ewentualne dodatkowe podpowiedzi.
Z góry dzięki za pomoc laikowi |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
Pomógł: 59 razy Wiek: 40 Dołączył: 16 Lis 2008 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2013-05-25, 17:59 Re: Nasiona
|
|
|
Witaj.
Fajnie że zainteresowałeś się bonsai, ale zaczynanie od nasion to raczej kiepski pomysł. Pomijając że nasiona ktore kupujesz (np na allegro) bardzo często są stare i mają bardzo obniżoną zdolność kielkowania, to nawet jeśli wzejdą, potrzeba wieeeelu lat żeby roślina zaczęła choć przypominać bonsai. Oczywiście możesz próbować, ale podejrzewam że tylko się zniechęcisz.
komorov napisał/a: | Chciałem się po pierwsze spytać ile nasion powinienem zasadzić już po stratyfikacji do "doniczki właściwej" |
Do właściwej doniczki (o ile dobrze rozumiem masz namyśli doniczkę do bonsai), będziesz miał co przesadzać za kilka (-naście) lat, więc spokojnie. A co do ilości, to wysiej jak najwięcej, gdyż tak jak pisałem wcześniej różnie bywa z kiełkowaniem.
I uzbrój się w cierpliwość.
A w międzyczasie czytaj (polecam Płochockiego) i kup sobie jakiegoś fikusa (tylko nie marchewkę) albo ligustra bo to bardzo wytrzymale rośliny i dopiero będziesz mógł myśleć o zaczynaniu przygody z bonsai.
powodzenia |
|
|
|
|
komorov [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-05-25, 19:51
|
|
|
Ok, spróbuję też zabrać z ogródka jakąś sadzonkę czy coś.
a jak to jest z tą stratyfikacją? Wsadzam do mokrego piasku, do lodówki na ileś tam dni i co dalej? jak je zasiać? |
|
|
|
|
czarnyfm
Józek Blak
Pomógł: 7 razy Wiek: 42 Dołączył: 12 Gru 2012 Skąd: Sułkowice
|
Wysłany: 2013-05-25, 20:20
|
|
|
Odpowiednia gleba dla danej rośliny jaka ma wyroś oraz temperatura stanowisko itp. itd. |
|
|
|
|
Pit-B
Piotr Brożek
Pomógł: 8 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Maj 2007 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 2013-05-25, 20:56
|
|
|
czarnyfm napisał/a: | Odpowiednia gleba dla danej rośliny jaka ma wyroś oraz temperatura stanowisko itp. itd. |
Co to jest wyroś???
http://www.przyjacielebon...t=stratyfikacja
Wystarczy wpisać w opcje szukaj słowo stratyfikacja, nie wspomnę o GOOGLE. |
_________________ Piotrek
http://www.kwiatyagnieszki.pl/ |
Ostatnio zmieniony przez Pit-B 2013-05-25, 20:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
czarnyfm
Józek Blak
Pomógł: 7 razy Wiek: 42 Dołączył: 12 Gru 2012 Skąd: Sułkowice
|
Wysłany: 2013-05-27, 19:39
|
|
|
przepraszam za błędy ale pośpiech nie jest dobrym doradcą .
"Odpowiednia gleba dla danej rośliny w jakiej roślina będzie rosła , oraz temperatura stanowisko itp. itd."
tak chciałem żeby to zabrzmiało.
przepraszam jeszcze raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|