|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
nasiona bonsai |
Autor |
Wiadomość |
chelsea1206
|
Wysłany: 2013-05-06, 18:42 nasiona bonsai
|
|
|
Witam! zakupilem ostatnio kilka nasion do uprawy bonsai tzn:
zloty krzew
klon palmowy
olsza japonska
zywotnik zachodni
lagerstroemia indica
klon tatarski
irga rozkrzewiona
ligustr pospolity
modrzew japonski
glicynia chinska
paulownia tomentosa
lipa mandzurska
W temacie ogrodnictwa jestem zielony wiec prosze o porady jak zaczac z tymi nasionami zeby nie popelnic zadnych bledow. |
|
|
|
|
alojzybabel
Alojzy
|
|
|
|
|
chelsea1206
|
Wysłany: 2013-05-06, 19:03
|
|
|
wiem, ze to zwykle nasiona, nie specjalne na bonsai o takich nie ma nie jestem tepakiem. po prostu chce wiedziec jak mam zadbac o te nasiona zeby cos z nich wyhodowac. namaczaenie, jak siac i w czym. |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2013-05-07, 05:54
|
|
|
Nikt ci nie przepisze książki, bo praktycznie do każdego gatunku podchodzi się inaczej. Poczytaj o stratyfikacji, przelegiwaniu, namaczaniu, podpędzaniu itd, itd. Moja książka o takich zabiegach jest bardzo gruba.. A czy jesteś t........... to się sam zastanów skoro kupiłeś te nasiona. Np. glicynię się moczy przez pewien czas, ale zakwitnie Tobie po ok. 6-10 latach, pewnie podnieciłeś się zdjęciami bonsai z tej i innych roślin. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|