|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Duże liście |
Autor |
Wiadomość |
Prahu
|
Wysłany: 2013-04-02, 10:38 Duże liście
|
|
|
Witam, niedawno dostałem w prezencie drzewko bonsai i dopiero wszystkiego się uczę i szukam informacji. Nie mam nawet pewności co to za gatunek, więc prosiłbym o pomoc w identyfikacji. Szukałem różnych opisów i patrzyłem na zdjęcia i na jednych liście podobne są do wiązu drobnolistnego, a na innych do segeretii...
Ale przede wszystkim mam prośbę o wskazówkę. Gdy dostałem drzewko, miało sporo prześwitów, nie było zbyt gęste, więc pozwoliłem mu się trochę zapuścić i chciałem zacząć przycinać gałązki, gdy już nabierze trochę kształtu. Minął miesiąc i roślina rozwija się prężnie, ale nowe liście są 2-3 krotnie większe od starych i nie wygląda to moim zdaniem atrakcyjnie. Pytanie - co robię źle? Czy powinienem przycinać nowe gałązki szybciej, czy...? Stare, ciemniejsze liście są prawie wszystkie jednego rozmiaru i wyglądają naprawdę dobrze. Nowe psują wygląd, zaburzają skalę.
Poniżej wrzucam zdjęcie, na którym, mam nadzieję, widać wszystko.
|
Ostatnio zmieniony przez Prahu 2013-04-02, 10:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
MaciekMM
Administrator
Pomógł: 38 razy Wiek: 51 Dołączył: 14 Kwi 2012 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2013-04-02, 11:23
|
|
|
Jest to wiąz. TU jest wyjaśnienie sprawy. |
_________________ Pozdrawiam Cię Gość
Maciej Pietrzak |
|
|
|
|
BRNK
Michał
|
|
|
|
|
Prahu
|
Wysłany: 2013-04-02, 11:50
|
|
|
Dzięki wielkie za odpowiedź, jakoś przeoczyłem tamten temat.
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
sikor888
|
Wysłany: 2013-04-20, 14:14
|
|
|
Witam, jest trochę o tych dużych liściach na youtubie w wersji anglojęzycznej. Chodzi ogólnie o to żeby utrzymywać jak najgęstsze zagęszczenie liści na gałęzi i nie dopuszczać do nadmiernego wydłużenia łodygi. Im krutsza łodyga i więcej liści tym są one mniejsze. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|