ILEX CRENATA |
Autor |
Wiadomość |
Darius5215
|
Wysłany: 2013-04-09, 15:18 ILEX CRENATA
|
|
|
Kupiłem drzewko w OBI. Trochę poczytałem, ale nikt nie napisał wprost jak należy od początku postępować z tym gatunkiem drzewka. Jeśli byłaby taka możliwość to bardzo bym prosił o pomoc I dodatkowo chciałbym się dowiedzieć o fioletowych granulkach, które są w doniczce z roślina z góry dzięki.
Właśnie zauważyłem nadłamaną gałązkę. Czy ona się odbuduję ? |
Ostatnio zmieniony przez Darius5215 2013-04-09, 15:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
MaciekMM
Administrator
Pomógł: 38 razy Wiek: 51 Dołączył: 14 Kwi 2012 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2013-04-09, 16:42
|
|
|
Po zakupie tak jak z innymi - dużo światła i umiarkowane podlewanie a właściwie bardziej pilnowanie żeby ziemia nie przeschła. TU opisane co, jak i kiedy. A co do tych granulek to napisz coś więcej (twarde/miękkie itd i daj fotki. Może to po prostu kolorowy żwirek akwariowy |
_________________ Pozdrawiam Cię Gość
Maciej Pietrzak |
|
|
|
|
Darius5215
|
Wysłany: 2013-04-09, 19:03
|
|
|
Faktycznie wygląda to jak żwir a co do podlewania to na razie musze dość często bo drzewko miało podłoże wysuszone na wiór. A co z przesadzaniem ? Kiedy ? |
|
|
|
|
czarnyfm
Józek Blak
Pomógł: 7 razy Wiek: 42 Dołączył: 12 Gru 2012 Skąd: Sułkowice
|
Wysłany: 2013-04-09, 19:18
|
|
|
Granulki to też mogły być jako nawóz długo działający wiec może lepiej jak fotkę prześlesz bo jeśli faktycznie to nawóz to żebyś nie przenawoził drzewka w późniejszym czasie a co do przesadzania to daj drzewku czas na zaaklimatyzowanie się w twoim otoczeniu (domu , pomieszczeniu) jeśli korzenie nie wychodzą otworami to masz czas na przesadzanie . |
|
|
|
|
Darius5215
|
Wysłany: 2013-04-09, 19:45
|
|
|
Chciałem zrobić zdjęcie, ale już tego nie widać znalazłem tylko pojedyncze sztuki i jak się przyjrzałem to wygląda na kryształki. |
|
|
|
|
MaciekMM
Administrator
Pomógł: 38 razy Wiek: 51 Dołączył: 14 Kwi 2012 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2013-04-10, 10:44
|
|
|
Darius5215 napisał/a: | a co do podlewania to na razie musze dość często bo drzewko miało podłoże wysuszone na wiór |
No i tu jest problem bo jeśli korzonki włośnikowe (te najmniejsze a prawie najważniejsze) zostały uszkodzone przez wysuszenie to mocne zalewanie wodą może doprowadzić do gnicia. Inna sprawa że roślina się aklimatyzuje więc nie przyrasta zbyt intensywnie więc nadmiar wody też nie jest zalecany. Roślina jej po prostu nie pobiera. Jeśli możesz wyjąć delikatnie roślinę z donicy to sprawdź co z korzeniami.
czarnyfm napisał/a: | jeśli korzenie nie wychodzą otworami to masz czas na przesadzanie . |
Racja.
Sprawdź też czy jest tam jakaś warstwa drenażowa. |
_________________ Pozdrawiam Cię Gość
Maciej Pietrzak |
|
|
|
|
Darius5215
|
|
|
|
|
czarnyfm
Józek Blak
Pomógł: 7 razy Wiek: 42 Dołączył: 12 Gru 2012 Skąd: Sułkowice
|
Wysłany: 2013-04-10, 19:47
|
|
|
Fotka trochę nie wyraźna ale jak dla mnie to jeszcze sezon roślinka powinna posiedzieć w doniczce zaaklimatyzować się i nabrać sił . Ale możne niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni |
|
|
|
|
Darius5215
|
Wysłany: 2013-04-10, 20:15
|
|
|
Zdjęcie jest dokładnie takie jak widzę roślinę na żywo |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2013-04-10, 20:53
|
|
|
nie masz z nim żadnych problemów , roślina rozwija się znakomicie , więc po co kombinować , gdyby zaczynało się dziać coś złego , to rozumiem , moim zdaniem niech siedzi jak siedzi , a gdybyś miał okazję udać się z nią na jakieś warsztaty , czy spotkasz bardziej doświadczonego , ale sporo bardziej , wówczas niech oceni na żywo i wówczas wspólnie podejmiecie decyzję , bo doniczka to najtańsza masówka , jednak i drzewko wymaga jeszcze sporo pracy |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
|