chciałbym prosić o rozpoznanie dwóch drzewek:) |
Autor |
Wiadomość |
robssonik [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-02-14, 20:26 chciałbym prosić o rozpoznanie dwóch drzewek:)
|
|
|
nie wiem co to jest gdzies to widzialem ale teraz znalezc kompletnie nie moge pomóżcie |
|
|
|
|
nandu
Lena
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 12 Cze 2009 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-02-14, 21:11
|
|
|
Wydaje mi się, że druga roslina to świerk bialy "conica". Nie wiem skąd go masz i jak długo ale nie wróżę mu długiego żywota. O tej porze roku powinien spać na zewnątrz a jest wybudzony, ma długie przyrosty z braku światła i nie wiem czy nie jest zaatakowany przez przędziorki. Moim zdaniem jedyne co można teraz zrobić to postawić go na tacy z keamzytem na poudniowym parapecie w nieogrzewanym pomieszczeniu (ok.10 stopni C) i zmówić paciorek. |
|
|
|
|
Mirek Drabent
Pomógł: 16 razy Wiek: 64 Dołączył: 02 Maj 2010 Skąd: Głogów
|
Wysłany: 2013-02-14, 22:09
|
|
|
A pierwsze to chyba magnolia, ale mogę się mylić, bo moje o tej porze roku są jeszcze pod śniegiem na ogrodzie a ta dziwnie wygląda z zielonymi liśćmi (chyba, że Białystok to inna strefa klimatyczna) |
_________________ Pozdrawiam! |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2013-02-15, 06:42
|
|
|
Magnolia i świerk biały.Niestety laik trzymał roślinki w domu. Ja bym je przetrzymał w domu. garażu, itp, a potem do ogrodu. To nie są drzewka do domu. Teraz może troszkę obraźliwie, najpierw podstawy, potem rośliny. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
nandu
Lena
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 12 Cze 2009 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-02-16, 13:09
|
|
|
Nie obrażaj się Robsonik... Każdy popełnia błędy ale trzeba zrozumieć, że popełniło się błąd wtedy można iść do przodu. Bonsai to bardzo skomplikowana dziedzina. Na początku wydawało mi się, że wystarczy uformować roślinę i będzie fajnie. Natomiast w praktyce ciągle potykam się się o uprawę roślin (tzn. podlewanie, nawożenie, zimowanie, szkodniki, choroby itp.) Za mocno przytniesz - padnie, za mocno podlejesz - padnie, za słabo podlejesz - padnie, dasz za dużo nawozu - padnie, źle przezimujesz - padnie... można wymieniać. |
Ostatnio zmieniony przez nandu 2013-02-16, 13:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
Pomógł: 59 razy Wiek: 40 Dołączył: 16 Lis 2008 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2013-02-17, 18:11
|
|
|
Pierwsza roślina może faktycznie być magnolią, ale moja pierwsza myśl to fikus lirolistny... Moim zdaniem warto to sprawdzić bo liście dziwnie podobne, a w zimnym garażu nie przetrzyma...
http://www.google.pl/imgr...=28&tx=88&ty=61 |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2013-02-18, 07:07
|
|
|
Rzeczywiście, troszkę wielkie liście jak na magnolie, dopiero teraz porównałem z gniazdkiem, ale to maże tylko zdjęcie przekłamuje. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
|