Podocarpus i Sageretia z OBI - kilka pytań :) |
Autor |
Wiadomość |
zaboleqqq
|
Wysłany: 2013-01-10, 11:31 Podocarpus i Sageretia z OBI - kilka pytań :)
|
|
|
Hej
Stałem się posiadaczem tych oto 2 moim zdaniem ładnych drzewek z OBI:).
Mam natomiast 4 pytania co do nich:
1. Jak długo nie powinienem ich ruszać? Miesiąc wystarczy na okres wegetacji?
2. Mój grzejnik ostro hajcuje zimą i dzisiaj powinienem mieć już tacę z keramzytem i na tej tacce spoczywały by moje drzewka (pozbył bym się wtedy ich podstawek) - czy to dobre rozwiązanie i wystarczy aby zapewnic wilgoć (temp w pokoju to jakies 22 stopnie).
3. Przesadzanie podocarpusa dopiero na poczatku lata?
4. Martwi mnie mała doniczka sagereti. Widział bym ją w starej doniczce po mojej karmonie (o połoww większa i ładniejsza;p) ale zapewne przesadzić najlepiej z początkie wiosy? Chciałbym też trochę inaczej ukszatłować to drzewko (chociaż wygląda dość młodo...)
|
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
Pomógł: 59 razy Wiek: 40 Dołączył: 16 Lis 2008 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2013-01-10, 17:29 Re: Podocarpus i Sageretia z OBI - kilka pytań :)
|
|
|
Witaj
zaboleqqq napisał/a: | Jak długo nie powinienem ich ruszać? |
A co chcesz z nimi robić?
zaboleqqq napisał/a: | Miesiąc wystarczy na okres wegetacji? |
W przypadku indoorów okres wegetacyjny trwa z różnym nasileniem praktycznie przez cały rok. Domyślam się że chodzi Ci o aklimatyzację??? To świadczy że powinieneś zacząć od lektury tych tematów: http://www.przyjacielebon...wforum.php?f=18
zaboleqqq napisał/a: | dzisiaj powinienem mieć już tacę z keramzytem i na tej tacce spoczywały by moje drzewka (pozbył bym się wtedy ich podstawek) |
Dobrze rozumiem że zamierzasz postawić doniczki bezpośrednio na keramzycie zalanym wodą? To zły pomysł - korzenie cały czas będą w wodzie i w końcu zgniją. Podstawki są konieczne.
Z przesadzaniem wstrzymaj się do wiosny. |
|
|
|
|
zaboleqqq
|
Wysłany: 2013-01-10, 21:36
|
|
|
Posta pisałem z pracy - oczywiście chodziło mi o aklimatyzacje, po prostu pomyliłem pojęcie .
Co to keramzytu to nie do końca miało to tak wyglądać - kulki nie powinno być chyba całe zalane wody tylko być w niej umoczone ? Przynajmniej ja to tak widziałem i chyba tak to zostało ujęte tutaj - http://www.przyjacielebon...opic.php?t=1850 |
Ostatnio zmieniony przez zaboleqqq 2013-01-10, 21:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
Pomógł: 59 razy Wiek: 40 Dołączył: 16 Lis 2008 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2013-01-10, 21:43
|
|
|
Skoro jesteś w stanie utrzymać wodę na takim poziomie żeby nie docierala do otworów w dnie doniczki która będzie stala bezpośredni na keramzycie, to jak najbardziej... tylko po co, skoro można dać podstawkę i problemu nie będzie |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2013-01-11, 01:06
|
|
|
Dodam tylko ze doniczki do bonsai maja krótkie nóżki , wiec śmiało możesz postawić drzewko na keramzycie bez użycia podstawki . |
|
|
|
|
Hato
Mariusz S.
|
Wysłany: 2013-01-11, 15:35
|
|
|
Więc ja dodam od siebie, że doniczka wraz z drzewkiem trochę ważą, a co za tym idzie mają w zwyczaju wypieranie keramzytu na brzegi (są niżej osadzone niż keramzyt w okół). Radze raczej zastosować podstawkę, w końcu w niczym nie przeszkadza. |
|
|
|
|
|