Materiał na bonsai |
Autor |
Wiadomość |
Alum89
|
Wysłany: 2012-11-29, 12:20 Materiał na bonsai
|
|
|
Witam wszystkich. Chciałem się zapytać czy ta pora roku jest właściwa na "wykopanie" sobie materiału na moje drzewko? Mam parę na oku, ale nie wiem czy teraz ma to sens. Nie wiem czy nie umrą, i czy przetrwają zimę.Pozdrawiam. Przepraszam jak się powtarzam. |
|
|
|
|
wro_bel
Przemysław Gąsior
Pomógł: 4 razy Wiek: 41 Dołączył: 30 Sie 2010 Skąd: Rokietnica
|
Wysłany: 2012-11-29, 15:19
|
|
|
poszukaj pod hasłem yamadori - jest trochę wątków na ten temat i myślę, że znajdziesz w nich wystarczająco dużo informacji. |
_________________ Mój blog |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2012-11-29, 16:47
|
|
|
na jesienne wykopki jest juz troszkę zbyt późno , bowiem sosny kopie się w sierpniu , liściaste od połowy września do końca października , modrzewie (taki mój termin) jak zżółkną im igły , ale jeszcze nie opadają itd. itp. natomiast gdybyś kopał dziś , a w ciągu kilku - kilkunastu dni przyjdą silne mrozy , to mogą drzewa nie przetrwać , oczywiście nie skazujesz ich tym na pewną śmierć , jednak będą chorowały w przyszłym sezonie , a wiele z nich padnie , jeśli nie od razu to powoli będą odchodziły w regres |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
Alum89
|
Wysłany: 2012-12-01, 10:48
|
|
|
Dziękuje bardzo za odpowiedzi. Tak myślałem że nie ma większego sensu z tym drzewkiem teraz, ale chciałem się zapytać ludzi którzy się na tym znają:)Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|