|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Olsza i klon |
Autor |
Wiadomość |
oski44
Master Chief
|
Wysłany: 2012-09-14, 10:56 Olsza i klon
|
|
|
Witam.
Ostatnio będąc u wujka znalazłem pod płotem olszę (ok. 18 cm. wysokości) oraz klon ( ok. 12 cm wysokości). Obydwa drzewka wykopałem i przesadziłem do doniczek (i tak były do wyrwania) .
I teraz mam pytanie. Czy drzewka nadają się na bonsai ? ( jeśli nie, to mam miejsce gdzie mogę je posadzić). Docelowo będę hodował je na balkonie. Jeśli się nadają, to kiedy je przyciąć ? Gdy będą miały pół metra ?, metr ?
Z góry dziękuję za odpowiedź |
_________________ |
|
|
|
|
MaciekMM
Administrator
Pomógł: 38 razy Wiek: 51 Dołączył: 14 Kwi 2012 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2012-09-14, 12:25
|
|
|
No to 18 i 12 cm wysokości się znaczy że to są młodziutkie sadzonki/siewki. Propozycja jest taka: wsadź je w grunt na kilka kolejnych lat. Jak przytyją na grubość to możesz się zacząć zastanawiać jak je poprowadzić. Szkoda że wykopałeś je teraz kiedy szykują się do zimy ale może nie mogłeś czekać do wiosny.
oski44 napisał/a: | I teraz mam pytanie. Czy drzewka nadają się na bonsai ? |
Tak za kilka lat jak będziesz dbał.
oski44 napisał/a: | Jeśli się nadają, to kiedy je przyciąć ? Gdy będą miały pół metra ?, metr ? |
To jest uzależnione od Ciebie ale ani przycinać ani drutować tak młodych sadzonek nie proponuję. oski44 napisał/a: | Z góry dziękuję za odpowiedź |
Ależ proszę
PS jeśli Cię na Bonsai wzięło to proponuję kupić drzewko (najlepiej nie w markecie) co najmniej wstępnie ukształtowane po wcześniejszym sprawdzeniu jakie możesz mu zagwarantować warunki. |
_________________ Pozdrawiam Cię Gość
Maciej Pietrzak |
Ostatnio zmieniony przez MaciekMM 2012-09-14, 12:26, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|