|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Korzenie u drzewek |
Autor |
Wiadomość |
AtriumAnterium [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-08-11, 17:39 Korzenie u drzewek
|
|
|
Mam ważne pytanie.
Otóż mam sosnę pospolitą. Jak na razie w zwykłej doniczce(jest nieduże ok 25-28cm). Jest to ''dzikuska'' przywiozłem ją z działki. Jest moim pierwszym drzewkiem ,a nie mam funduszy na kupno. Na chwilę obecną choruje na bakteryjną plamistość liści ,ale zacząłem leczenie.
Przechodząc do tematu: dane drzewko ma prosty korzeń ,a nie ma korzeni bocznych. Doniczkę którą dostałem jest płytka ,więc co zrobić żeby zmienić jej ukorzenienie? Wszystkie drzewka jakie oglądałem mają korzonki jak wloski ,a umnie to stożek . Proszę o porady. |
|
|
|
|
fiedler1
Wojtek Fiedler
|
Wysłany: 2012-08-13, 19:54
|
|
|
Skoro nie ma wlosnikow to nie przezyje ... zreszta powinienes ja przesadzic do wiekszej doniczki ! nie do plytkiej poniewaz musi nabrac energii ! szczerze mowiac jezeli ja teraz przesadziles... i na dodatek do plytkiej donicz toooooo zle to widze... |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
|
AtriumAnterium [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-08-15, 15:14
|
|
|
Problem w tym ,że jest teraz w zwyklej doniczce. Żyć to żyje bo w takim stanie jest już kilka tygodni |
|
|
|
|
iwan622
Mariusz
|
Wysłany: 2012-08-15, 15:26
|
|
|
jesli drzewko bedzie za 2 lata zyc przytnij dolne korzenie wtedy zacznie isc w boki oczywiscie skracasz doniczke o polowe i czekasz rok lub dwa |
_________________ Moderator forum bonsai.kamcio.com
Zapraszam wszystkich ze Słupska Ustki i okolic |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|