|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Wiąz drobnolistny - bardzo duże liście |
Autor |
Wiadomość |
Monika0211 [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-07-30, 12:33 Wiąz drobnolistny - bardzo duże liście
|
|
|
Witam, piszę z prośbą o Waszą pomoc. W maju tego roku czyli ponad 3 miesiące temu zakupiłam Wiąz drobnolistny, na karteczce pisało Zelkova. Po jakichś 2 tygodniach zaczęły opadać mu liście, do tego stopnia, że po kilku dniach nie zostało mu praktycznie nic. Pomyślałam że może go przelałam i gniją mu korzenie. Więc w końcu w akcie desperacji wyciągnęłam go z doniczki żeby go przesadzić. Miał bardzo gęsto korzenie, na pewno doniczka była za mała, więc na chybił trafił odcięłam z każdej strony po trochu. Zapakowałam go w trochę większą doniczkę, niestety nie miałam dla niego ziemi więc dosypałam mu z pierwszego lepszego kwiatka. Od tego czasu podlewałam go odstaną wodą z odżywką dla bonsai zakupioną w supermarkecie + tą samą wodą z odżywką codziennie całego go spryskuje. Po kilku dniach od przesadzenia zaczął rosnąć jak szalony, mnóstwo nowych gałązek i listków, cały od nowa się zazielenił. Poniżej wrzucę zdjęcia jak wygląda obecnie czyli po miesiącu tego szalonego wzrostu. I tu moje pytanie, po zakupie miał malutkie ciemne listeczki, naprawdę drobne. Natomiast te które rosną mu teraz są o jakieś 300% większe. Czy to przez tą odżywkę mu się tak zrobiło? Czy raczej jest to normalne? Czy da się jakoś zmniejszyć rozmiar rosnących liści? Czy mam mu teraz dać trochę pożyć czy powinnam go już podciąć? Proszę o pomoc jestem bardzo początkująca, a nie chce go krzywdzić Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
wro_bel
Przemysław Gąsior
Pomógł: 4 razy Wiek: 41 Dołączył: 30 Sie 2010 Skąd: Rokietnica
|
Wysłany: 2012-07-30, 13:47
|
|
|
Ja bym nic nie robił i zostawił drzewko do wiosny - nie będziesz przycinać to nie będziesz hamować jego wzrostu. Na wiosnę przeprowadziłbym jakieś cięcie formujące, aby nadać lepszy kształt koronie. |
_________________ Mój blog |
|
|
|
|
MaciekMM
Administrator
Pomógł: 38 razy Wiek: 51 Dołączył: 14 Kwi 2012 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2012-07-30, 16:12
|
|
|
Monika0211 napisał/a: | podlewałam go odstaną wodą z odżywką dla bonsai zakupioną w supermarkecie + tą samą wodą z odżywką codziennie całego go spryskuje. |
Ale na etykiecie od tej odżywki jest napisane oczywiście że do użytku codziennego? |
_________________ Pozdrawiam Cię Gość
Maciej Pietrzak |
|
|
|
|
Monika0211 [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-07-31, 14:19
|
|
|
Nie, tego nie napisali A jeśli będę pryskać moje bonsai zwykłą wodą destylowaną to ma jakiś sens? Czy żadnego skoro ona jest ze wszystkiego oczyszczona? Więc to może być powodem, że liście rosną takie duże? Czy może one teraz są naturalne, a po zakupie były za małe? Wydaje mi się, że wszystkie te drzewa w sklepach mają właśnie takie malutkie listeczki. |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2012-07-31, 23:04
|
|
|
Młode liście u wiązów zawsze są większe od starszych ale i one z czasem maleją. Poza tym większe liście mogą być też oznaką małej ilości światła.
Pozdrawiam. |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|