Głóg |
Autor |
Wiadomość |
fiedler1
Wojtek Fiedler
|
Wysłany: 2012-07-21, 21:35 Głóg
|
|
|
Witam. mam na oku ladnego starego gloga ma okolo 2 metry wysokosci, u podstawy jest kawal pniaka oraz ciekawe rany czesciowo zasklepione kalusem. To spowodowalo ze pomyslalem o jego pozyskaniu ... Pozyskiwal juz ktos z Was gloga ? z tego co wyczytalem dobrze znosi ciecia oraz przesadzanie ale jak wiadomo roznie bywa jezeli ktos juz pozyskiwal gloga i chce sie podzielic cennymi uwagami , ktore moga pomoc mi go pozyskac to bede wdzieczny... wyczytalem tez gdzies ze gloga mozna ciac pozna jesienia... we wzgledu na to ze ma ok 2 m wysokosci chce go przyciac na wysokosci ok 60 cm i zaczac budowac korone od nowa... galazki ma tez przy nasadzie pnia co dobrze rokuje... Przycinac go wiosna ? czy moge ciac go jesienia oczywiscie na miejscu ciecia uzyje masci do drzewek... na dodanym zdjeciu pokazuje co bede chcial z niego uzyskac grubosc pnia podobna
Pozdrawiam. |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2012-07-21, 23:18
|
|
|
Wkleił byś zdjęcia upatrzonego głoga a nie inspiracji bo nie wiadomo czy wogóle warto...
Poza tym głóg jak to głóg. Kopiesz wczesną wiosną zanim strzelą pąki i tyle. Ciąć możesz na jesień lub wiosną przy kopaniu ale to już pewnie wiesz.
Pozdrawiam. |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
|
|
|
|
fiedler1
Wojtek Fiedler
|
Wysłany: 2012-07-21, 23:26
|
|
|
Problem w tym ze mam prace od rana do wieczora i nie mam kiedy podjechac i pstryknac... Poniedzialek mam miec wolny to postaram sie podjechac i zrobic fotke. |
Ostatnio zmieniony przez fiedler1 2012-07-21, 23:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
fiedler1
Wojtek Fiedler
|
Wysłany: 2012-07-24, 15:49
|
|
|
Zdjecia pnia gloga... |
|
|
|
|
Shohin
|
Wysłany: 2012-07-24, 16:31
|
|
|
Również mam upatrzonego głoga tyle, że forma dwupienna i będę go kopał i ciął na wiosnę.
Co do Twojego to raczej będzie budowanie korony od zera czyli wycięcie wszystkich gałęzi bo ze zdjęć wynika że trochę są źle rozłożone i dość wysoko ale ogólnie pieniek pozytywnie wygląda. |
|
|
|
|
fiedler1
Wojtek Fiedler
|
Wysłany: 2012-07-24, 16:50
|
|
|
Tak planuje go uciac na wysokosi tych rozgalezien u gory, boczne galezie te grubsze tez do usuniecia i korona od nowa... |
|
|
|
|
|