|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Fikus Benjamin początki |
Autor |
Wiadomość |
petertabak [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-04-10, 19:36
|
|
|
No nie wiem jak z tą solą, ale gdzieś tak wyczytałem, czy to prawda to nie zagwarantuje. Co do proporcjo to miałem już zmieszany piasek ze żwirem więc dałem tak 40% tego i 60% ziemi Wodę dobrze chłonie, wszystkie 4 fikusy przesadziłem do takowej mieszanki jak na razie rozwijają się prawidłowo dalej po poprzycinaniu korzeni. |
Ostatnio zmieniony przez petertabak 2012-04-10, 19:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
TigerStyle
Piotr
Pomógł: 11 razy Wiek: 44 Dołączył: 24 Sie 2010 Skąd: Bournemouth
|
Wysłany: 2012-04-10, 21:37
|
|
|
Ok dzięki. |
_________________ "You must think first, before you move"
www.piotrluczak.pl |
|
|
|
|
kinkonga
|
Wysłany: 2012-06-18, 19:38
|
|
|
Dzisiaj zakupiłam w markecie takiego właśnie ficusa. Jestem całkiem początkująca i strzeliłam gafę już na starcie. Pomyślałam sobie "przesadzę je do 3 doniczek, a potem poczytam o tym gatunku i przez ten czas co się będą klimatyzowały pomyślę co z nimi zrobić". A tu kuku. Przesadziłam, wchodzę, czytam i nagle pojawia się jakaś rafia zrastanie pni małych benjaminków i cały misterny plan..
W każdym razie. Czy to w ogóle jest konieczne? Zrastanie pni to jedyny sposób na pogrubienie głównego pnia bonsai czy zabieg, który ma to jedynie przyspieszyc, a z czasem mój ficus sam przyrośnie na długość? Miałam nadzieję zrobić z tego szczęścia 3 drzewka.. czy to znaczy, że nic z tego i teraz muszę je wsadzac znowu do jednej doniczki i owijać rafią? |
|
|
|
|
wro_bel
Przemysław Gąsior
Pomógł: 4 razy Wiek: 41 Dołączył: 30 Sie 2010 Skąd: Rokietnica
|
Wysłany: 2012-06-19, 07:35
|
|
|
Owinięcie rafią znacznie przyspiesza pogrubienie pnia, bo jakby nie patrzeć łączysz 3 pnie w jeden. Nie będzie to jednak naturalny pień i zawsze będzie widać choćby najmniejsze ślady łączenia (choć ja u siebie ten zabieg przeprowadziłem).
Generalnie możesz pójść w łączenie rafią, bo będzie szybciej (ale poczekaj z ponownym przesadzaniem jakiś czas) lub dać drzewkom rosnąć (będzie trwało to dłużej, na pewno kilka lat, ale będziesz miała trzy drzewka) |
_________________ Mój blog |
|
|
|
|
kinkonga
|
Wysłany: 2012-06-19, 19:38
|
|
|
Wielkie dzięki za wyjaśnienie Zdecydowałam się zostawić tak jak jest, te pędy, które uznałam za zbędne wykorzystałam na sadzonki, a w przyszłym roku zdecyduję czy połączę je z macierzystymi ficusami. |
|
|
|
|
MaraJade
|
Wysłany: 2014-03-14, 09:57
|
|
|
a ja mam takie pytanie - jak kupię fikusa i będę chciała scalic jego pnie to czy mogę też w tym samym momencie go przesadzić? Co powinno się zrobić najpierw? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|