|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Świerk purpurowy |
Autor |
Wiadomość |
nut_pl
|
Wysłany: 2012-06-10, 10:57 Świerk purpurowy
|
|
|
Witam wszystkich, jestem na tym forum nowa, proszę więc o wyrozumiałość, bo nie mam pewności, czy to jest odpowiednie miejsce na ten temat
Mój problem jest odwrotny. Znam gatunek... prawdopodobnie jest to świerk purpurowy. Dostałam go w prezencie i niestety bardzo trudno o jakieś informacje na temat jego hodowli.
Do tej pory hodowałam głównie fikusy benjamina, mam także 'świeżego' fikusa retusa, oraz gwiazdę betlejemską, która, wierzcie lub nie, wygląda świetnie jako bonsai
Jeśli ktoś ma jakieś informacje, bądź wiedzę na temat upodobań świerku purpurowego hodowanego wewnątrz będę bardzo wdzięczna, jeśli zechce się ze mną podzielić tą wiedzą . Kilka dni temu zauważyłam, że na moim nowym drzewku żółkną igły - pojedynczo, raczej losowo, póki co nie całe gałązki. Nie wiem, czy jest to wina zbyt obfitego podlewania, przesuszenia, czy raczej niewłaściwej gleby, a może po prostu tak reaguje na zmianę otoczenia (fikusy przeprowadzkę manifestowały zrzucając niemal wszystkie liście).
Z góry dziękuję za wszelkie próby pomocy |
|
|
|
|
slam666
Marcin S.
Pomógł: 6 razy Wiek: 47 Dołączył: 07 Sie 2010 Skąd: Mikołów
|
Wysłany: 2012-06-10, 11:25
|
|
|
Witam, Świerka purpurowego nie trzyma się w domu, wynieś go czym prędzej na balkon, taras, do ogrodu. Prawdopodobnie dlatego igły mu schną i opadają. Jak możesz daj jakieś zdjęcie drzewka, może doradzi się coś więcej. |
_________________ Fan Bonsai...na starcie. |
|
|
|
|
nut_pl
|
Wysłany: 2012-06-10, 16:06
|
|
|
Dzięki za cenną poradę! Świerk wyemigrował na balkon w trybie natychmiastowym... zobaczymy co będzie...
Zamieszczam zdjęcia, może ktoś mądrzejszy coś na nich wypatrzy...
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|