|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
[Poznań] Warsztaty, spotkanie, cokolwiek..? |
Autor |
Wiadomość |
grabowski
|
|
|
|
|
wizja
Norbert
|
Wysłany: 2012-05-31, 18:53
|
|
|
Wielkie dzięki Rycho! Miałem nadzieję, że to wrzucisz, super! |
_________________ blog.strzelecki.org |
|
|
|
|
Pit-B
Piotr Brożek
Pomógł: 8 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Maj 2007 Skąd: Nowy Sącz
|
|
|
|
|
wro_bel
Przemysław Gąsior
Pomógł: 4 razy Wiek: 41 Dołączył: 30 Sie 2010 Skąd: Rokietnica
|
Wysłany: 2012-06-01, 07:27
|
|
|
Dzięki za filmy. |
_________________ Mój blog |
|
|
|
|
loongi
|
Wysłany: 2012-06-01, 10:22
|
|
|
Wielkie dzieki za udostępnienie filmów...ogromna dawka informacji jest w nich zawarta...
A i jeszcze takie spostrzezenie, cześć 3, fragment: 1:50 do 2:50 można by wyizolować i zamieścić jako wiadomość podstawową, na pewno zmniejszyła by się nowa ilość tematów typu: ,,ratunku, bonsai usycha" itp. |
_________________ Pozdrawiam
Sebastian Dawidowski |
|
|
|
|
Daniel J.
dawniej: yoker .pl
Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 14 Mar 2007 Skąd: sieradz
|
Wysłany: 2012-06-01, 17:53
|
|
|
Bravo Robert wrezcie ie odwazyle na wyklady .
Armin wszystko pisz i nagrywaj ja wruce z angli to wybierzemy sie na jalowce |
|
|
|
|
nandu
Lena
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 12 Cze 2009 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-06-01, 18:03
|
|
|
Bardzo dziękuję za wykłady. Szczególnie zaskakujący był dla mnie temat dotyczący defoliacji. Niestety nie do konca zrozumiałam o co chodzi z usuwaniem jednego liścia całkowicie i przycięciem drugiego częściowo oraz wybicem dwóch pąków znajdujących się przy tych liściach. Ale już wiem, że dzwoni w kościele.... tylko muszę się dowiedzieć w którym |
|
|
|
|
wizja
Norbert
|
Wysłany: 2012-06-01, 18:25
|
|
|
o ile to dobrze zrozumiałem to chodzi o to, że usuwając liść przy pierwszym pąku opóźniamy jego wybicie, tzn. wybije on, ale w założeniu dopiero po wybiciu 2 i 3 (dalej na gałązce), które będą trochę bardziej odżywiane przez zostawione przy nich fragmenty blaszki (przycinało się chyba i przy 2 i przy 3, w zależności od potrzeb), przy czym po prostu liczymy na to, że 3 pąk w ogóle wybije. To takie zwiększenie szansy na wybicie większej ilości pąków i osłabienie pierwszego, żeby samotnie nie "wystrzelił".
Tak to sobie przyswoiłem, ale jeśli gdzieś wykrzywiłem, to naprostujcie |
Ostatnio zmieniony przez wizja 2012-06-01, 18:27, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
nandu
Lena
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 12 Cze 2009 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-06-01, 20:12
|
|
|
No więc spróbuję wyjaśnić to czego ja nie rozumiem.
Na Forum PAB w gorącej dyskusji na temat ‘ogonków’ pan Włodzimierz Pietraszko napisał:
„W uzupełnieniu chciałbym jeszcze dodać, że odcinając liście zostawiamy tak krótki ogonek dlatego aby jak najszybciej usechł i odpadł. Im szybciej odpadnie tym szybciej pobudzą się pąki śpiące. Zostawiając zbyt długie ogonki liściowe narażamy się na to, że może minąć nawet 30 dni zanim wszystkie asymilaty i hormony blokujące rozwój pąków terminalnych zostaną zresorbowane.”
No i właśnie tutaj mam problem. Z wykładu pana Roberta zrozumiałam, że trzeba to zrobić tak jak na wersji a) na rys. poniżej. Ja natomiast, sugerując się wypowiedzią pana Włodzimierza, obcięłabym tak jak narysowałam w wersji b). Obcięłabym liście nr 2 i 3 licząc na szybsze wybicie spiących pąków i mając nadzieję ,że pąk przy liściu nr 1 jest najsilniejszy i później wybije sam. Więc jak to właściwie powinno wyglądać |
|
|
|
|
wizja
Norbert
|
Wysłany: 2012-06-01, 20:42
|
|
|
hm, w sumie tez mnie to trochę zastanawiało, bo Adams pisze w swojej książce o klonach, że przy defoliacji nie można zostawiać ani kawałka blaszki, bo roślina nie pobudzi pąka tylko będzie stymulowała liść (ten sam wątek z PAB zresztą), ale uznałem, że może czegoś jednak nie zrozumiałem, albo w książce nie wszystko zostało napisane.
Teraz szukam informacji o cięciu liści i zostawianiu kawałków blaszek i np. m.in. w Bonsai Experience piszą, że zostawia się kawałek blaszki w drzewku już w zasadzie uformowanym, kiedy nie chcemy, żeby jego forma została zaburzona przez nowe pędy, a jedynie, żeby wpuścić więcej światła i powietrza do środka korony... Co by się zgadzało z Adamsem...
Hm, trudne to bonsai W takim razie też czekam na wyjaśnienie. Dzięki Lena za podniesienie tematu. |
Ostatnio zmieniony przez wizja 2012-06-01, 20:45, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
Olo
Aleksander S.
|
Wysłany: 2012-06-01, 23:17
|
|
|
Wprawdzie nie odświeżyłem sobie wykładu, ale z tego co pamiętam chodziło o zasadę dzielenia częsci drzewka pod względem wzrostu.
W pionie, całościowo traktując drzewo, od dołu:
1. słaby wzrost,
2. średni wzrost,
3. silny wzrost.
Analogicznie dzielimy każdą gałąź (patrząc od pnia: słaby, średni, silny).
Wbiło mi się do głowy sformułowanie o ważeniu zieleni. Patrzymy, badamy, oceniamy i ważymy.
Po to przycinamy w sposób pokazany przez Roberta, żeby nadać drzewku równowagę. Zostawiając samopas 'normalne' drzewo kilkunastoletnie, mierzące 20m, niespecjalnie nam sie ono zmieni wizualnie. Zostawiając jednak samopas drzewko mające <1m będziemy mieli "karła" z długimi odrostami.
Zatem tniemy w sposób pokazany przez Roberta, by ograniczyć przyrost gałęzi na długość oraz by pracować nad jej rozgałęzieniami.
Kwestię cięcia liści (przycinania, czy wręcz ucinania) zrozumiałem tak: każdy liść odpowiada w głównej mierze za odżywianie i rozwój "swojego" pąka. Usuwamy liść szczytowy gdyż nie chcemy by gałązka rosła nam na długość. Drugi i trzeci liść przycinamy, zostawiając 25%-40% powierzchni liścia. I teraz - to my decydujemy, który pąk ma się rozwinąć szybciej/bardziej (gdzie ma powstać docelowe rozgałęzienie). Przy wyznaczonym przez nas pąku zostawiamy większą powierzchnię liścia. Wieksza powierzchnia przełoży się na szybsze/większe odżywianie tegoż pąka.
To moja interpretacja tego co mówił Robert. Nic sobie za to nie dam uciąć. Szczególnie, że Robert powiedział, że nie czaje "wasabi"* (przepraszam za to określenie, ale nie pamiętam jak brzmiało naprawdę, a tak mi się skojarzyło), czyli tego czym bonsai jest. Takiego bonsaiowego feelingu...
P.S. W sumie jak sądzę kosmetyczna sprawa, Robert jej nie zwerbalizował w pełni (pewnie uznając za oczywistą). To co zauważyłem - tnąc liść, zginamy go na pół wzdłuż nerwu głównego, a nożyce ustawiamy skośnie, tak by po cięciu liść miał nadal kształt liścia, a nie miał wcięcia typu V.
EDITED:
*Doczytałem Wabi i sabi. |
_________________ <a href="http://www.przyjacielebonsai.home.pl/forum/viewtopic.php?p=58240&sid=443efaba608a8f5e0d569b75d40a503b#58240">Mała prośba o lajka na FB</a> - dzięki
Pzdr
Olo |
Ostatnio zmieniony przez Olo 2012-06-10, 23:52, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
Robert Błądek
Robert błądek
Pomógł: 9 razy Wiek: 51 Dołączył: 11 Lis 2007 Skąd: sosnowiec
|
|
|
|
|
wizja
Norbert
|
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2012-06-03, 12:49
|
|
|
Ja również dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy np, że rośliny powinno się podlewać rano i w południe a nie wieczorem.
Do tego od zawsze każdy mi powtarzał, że w południe się nie spryskuje roślin bo poparzą się liście. Nawet na innych forach ludzie takie rzeczy piszą i trochę mnie zszokowało jak Robert powiedział, że "patelnia" i podlewanie w południe to nic złego a nawet coś dobrego.
Dzięki Robercie za podzielenie się swoją wiedzą i pozdrawiam. |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
|
|
|
|
MaciekMM
Administrator
Pomógł: 38 razy Wiek: 51 Dołączył: 14 Kwi 2012 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2012-06-03, 13:39
|
|
|
Mały wycinek spotkania widziany na udostępnionych filmach a moc wiedzy. Niski ukłon w stronę Pana Roberta. Pozdrawiam |
_________________ Pozdrawiam Cię Gość
Maciej Pietrzak |
Ostatnio zmieniony przez MaciekMM 2012-06-03, 13:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|