|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Kilka prostych pytań |
Autor |
Wiadomość |
mg
|
Wysłany: 2012-05-07, 20:53 Kilka prostych pytań
|
|
|
Witam wszystkich! Dzisiaj znalazłem pod torowiskiem, a dokładnie pod szyną 15 centymetrowego dęba (dobrze odmieniłem? ). Pierwsza myśl, że zabiorę go do domu, bo jest skazany na śmierć. Wziąłem delikatnie podkopałem pod nim dół, tak żeby nie uszkodzić korzeni. Przeniosłem roślinkę do słoika i dosypałem ziemi. Teraz mam do was kilka pytań. Pewnie prostych i oczywistych, ale nie dla laika. A więc:
1. Po jakim czasie będę wiedział, że roślinka się przyjęła?
2. Gdzie najlepiej takie maleństwo trzymać? Parapet, czy może miejsce, gdzie nie będzie bezpośrednio na słońcu.
3. Co z ziemią, nawozem. Można zastosować kurze odchody, oczywiście odpowiednio rozcieńczone z wodą. Jak tak, to pewnie jest to nawóz, który stosuję się raz na długi okres, a co potem?
4. Po jakim czasie można drzewko przesadzić na dwór?
5. Za wszelkie wskazówki, jakie mi udzielicie, wielkie dzięki!
Drzewko miało być przeznaczone na bonsai, ale szkoda mi się go zrobiło i przeniosę go do naturalnego środowiska jak dorośnie. |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2012-05-08, 05:19
|
|
|
Nie nawozi się świeżo kopanych roślin, na dwór od razu, jak się przyjmie sam zauważysz-nowe listki i przyrosty. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
iwan622
Mariusz
|
Wysłany: 2012-05-08, 09:06
|
|
|
hehe jako pierwsze wyciagnij drzewko ze sloika ! |
_________________ Moderator forum bonsai.kamcio.com
Zapraszam wszystkich ze Słupska Ustki i okolic |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|