Deszczówka + nawóz mineralny |
Autor |
Wiadomość |
Jajnik
Początkujący
|
Wysłany: 2012-04-27, 22:11 Deszczówka + nawóz mineralny
|
|
|
Witam,
Przeszukałem cały dział i nic nie znalazłem.
Czy do rozrabiania nawozu mineralnego (Florovit) można używać deszczówki?
Planuję zrobić 1,5L roztworu, który jak wiemy starczy na dłuższy czas, ale czy w tym czasie w deszczówce nie zaczną się rozwijać jakieś ustrojstwa? |
|
|
|
|
MaciekMM
Administrator
Pomógł: 38 razy Wiek: 51 Dołączył: 14 Kwi 2012 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2012-04-29, 18:52
|
|
|
Woda demineralizowana - rozrabiam w niej nawozy dla roślin wodnych . Deszczówka raczej na dłuższy czas nie będzie dobra. |
_________________ Pozdrawiam Cię Gość
Maciej Pietrzak |
|
|
|
|
Emzaw
Michał Z.
|
Wysłany: 2012-04-29, 20:10
|
|
|
a z nawozem w wodzie mineralnej nie będzie problemu? |
|
|
|
|
MaciekMM
Administrator
Pomógł: 38 razy Wiek: 51 Dołączył: 14 Kwi 2012 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2012-04-30, 12:13
|
|
|
No na rozrabianie nawozów w wodzie mineralnej to nie wpadłem: -) Nie wiem jak to się zachowa. W wodzie mineralnej jak sama nazwa wskazuje są zawarte minerały w związkach. Sód, potas, magnez i wiele innych. Mogą zmienić proporcje opracowanego nawozu. Woda demineralizowana jest praktycznie czysta, więc może postać dłużej a taka była część pytania Jajnik'a . Nie ma problemu, jeśli ktoś rozrabia mniejsze ilości tak na 1-2 podlania to i tak około miesiąca w okresie letnim. Nie powinno się nic "zepsuć" stosując wodę zwykłą (lepiej odstaną przegotowaną). Chyba najlepszym rozwiązaniem jest rozrabianie bezpośrednio przed nawożeniem, ale może niech się wypowie ktoś, kto ma większe doświadczenie. |
_________________ Pozdrawiam Cię Gość
Maciej Pietrzak |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2012-05-07, 06:39
|
|
|
Deszczówka jest dobra tylko nie taka z rynny, zbiera cały syf z dachu (sadza, pyłki roślin, itd, mnie nawet brzózka w fikusie urosła), chyba, że po ulewach, umyje dach i potem można zbierać. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
|