|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Wasza propozycja czyli " co z tego uczynić... " :) |
Autor |
Wiadomość |
homme11
|
Wysłany: 2012-04-14, 10:53 Wasza propozycja czyli " co z tego uczynić... " :)
|
|
|
Wstępem witam wszystkich podczas swojego pierwszego postu
Czytam Was i sledze Wasze poczynania od długiego czasu... Pełen jestem podziwu wobec wiedzy i efektów.
Sam dzieki Wam posiadłem trochę wiedzy merytorycznej ale praktyczne brak. W związku z tym pozwolę sobie zdać się na Wasze pomysły i propozycje dot. załączonego drzewa.
Ten jałowiec ma 23 lata i czas zmienić go z drzewa ogrodowego na bonsai. Nie chcę go jednak zniszczyć eksperymentami. Z drzewkiem trzeba robić wszystko poczawszy od cięcia korzeni po pierwsze formowanie. No i właśnie o to ostatnie Was proszę.
Bardzo zależy mi na jego wielkości. Szerokośc ma ok 120 zm. Najbardziej podobaja mi się jiny, może by i tu to wykorzystać? Jestem w pełni otwarty na Wasze uwagi i wskazówki a także wskazanie konkretnych kroków.
Drugą rośliną jest dąb. Także chciałbym poprosic Was o podpowiedzi jak go poprowadzić, tzn jaki krztałt. Czy wymusic wypuszczenie korzeni w połowie pnia? bo ten pień wydaje sie być za długi.
tym czasem pozdrawiam serdecznie,
Arek
IMG526.jpg jałowiec |
|
Plik ściągnięto 2062 raz(y) 288,88 KB |
oihoojoij.jpg jałowiec |
|
Plik ściągnięto 2068 raz(y) 267,98 KB |
100_4700.jpg dąb |
|
Plik ściągnięto 2063 raz(y) 296,92 KB |
100_4703.jpg dąb |
|
Plik ściągnięto 2059 raz(y) 242,03 KB |
100_4704.jpg dąb |
|
Plik ściągnięto 2059 raz(y) 292,73 KB |
|
|
|
|
|
Pit-B
Piotr Brożek
Pomógł: 8 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Maj 2007 Skąd: Nowy Sącz
|
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2012-04-16, 12:14
|
|
|
Problemem tego jałowca są gałęzie które są skierowane tylko w jednym kierunku i to pionowo do góry a sam pień/gałąź może się okazać zbyt gruby/a na gięcia.
Myślę, że z niego można coś wycisnąć ale najlepiej jak weźmiesz go na warsztaty bo przy takiej roślinie trzeba przemyśleć wszystkie możliwe opcje.
A dąb jak dąb . Powodzenia. |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
Ostatnio zmieniony przez peper50 2012-04-16, 12:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
homme11
|
Wysłany: 2012-04-17, 14:28
|
|
|
dziekuje!
to prawda... jałowiec sprawia wrażenie niemozliwego już w obróbce ale wyzwania nas kręcą nieprawda...
jak tylko uda mi sie w 3mieście poszukać jakieś mąrde warsztaty to zabiorę kruszynę ze sobą |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|