|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
chyba fikus, ale jaki? |
Autor |
Wiadomość |
Rawcio239
Rafał
|
Wysłany: 2012-03-22, 20:54 chyba fikus, ale jaki?
|
|
|
Witam,
nie dawno kupiłem roslinkę i wygladem liści przypomina mi to jakiegoś fikusa, ale nie jest to benjaminek. Proszę o podanie jego nazwy jeśli znacie i jakies wskazówki dotyczące pielęgnacji.
http://w552.wrzuta.pl/obr...WcP/20120322619
http://w102.wrzuta.pl/obr...5gl/20120322618
(nie wiem jak dodać zdjęcia wiec wrzuciłem linki ^^) |
Ostatnio zmieniony przez Rawcio239 2012-03-24, 10:45, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
TigerStyle
Piotr
Pomógł: 11 razy Wiek: 44 Dołączył: 24 Sie 2010 Skąd: Bournemouth
|
Wysłany: 2012-03-22, 22:48
|
|
|
Fotki nie działają. |
_________________ "You must think first, before you move"
www.piotrluczak.pl |
|
|
|
|
mateusz08
Pomógł: 2 razy Wiek: 28 Dołączył: 01 Gru 2010 Skąd: Jastrowie
|
Wysłany: 2012-04-02, 14:52
|
|
|
Fotki działają, a jest to wg. mnie Ficus microcarpa |
|
|
|
|
TigerStyle
Piotr
Pomógł: 11 razy Wiek: 44 Dołączył: 24 Sie 2010 Skąd: Bournemouth
|
Wysłany: 2012-04-02, 18:44
|
|
|
mateusz08 napisał/a: | Fotki działają, a jest to wg. mnie Ficus microcarpa |
Jak pojawił się post, fotki nie działały.
Co do tematu. Według mnie jest to właśnie fikus benjamina. Świadczy o tym kształt liści, w przypadku ficus microcrapa są one bardziej owalne i ciemniejsze. Mogę się jednak mylić, bo są cholernie podobne.
Pozdrawiam |
_________________ "You must think first, before you move"
www.piotrluczak.pl |
|
|
|
|
Piotrek_P
|
Wysłany: 2012-04-03, 18:01
|
|
|
Obawiam się że z tej odmiany fikusa (beniamina) niewiele zdziałasz w kwestii formowania. Nie wiem jaka to odmiana (było gdzieś kiedyś na forum). Ta odmiana o jasnej jak widzę korze ma następujące wady do formowania:
1. Stosunek drewna do żywego jest bardzo duży. Żywego w gałęzi jest cieńka żyłka. To powoduje, że ciężko tą roślinę formować gdyż gałęzie są bardzo łamliwe.
2. Puszczenie rośliny na masę zieloną może powodować nadmierne zgrubienie końcówek gałęzi w stosunku do ich części zbliżonych do pnia.
3. Drutowanie to już tragedia.
Piszę to na podstawie własnych doświadczeń z tą odmianą. Miałem jakieś 10 lat temu materiał około trzy razy większy i miałem nadzieje że coś z tego powstanie, ale nie stety...
PP |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|