|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Wiąz drobnolistny - brak kory |
Autor |
Wiadomość |
cad
|
Wysłany: 2012-03-15, 19:19 Wiąz drobnolistny - brak kory
|
|
|
Witam,
od kilku miesięcy posiadam drzewko zakupione na giełdzie ogrodniczej. Początkowo chyba za mało podlewałem i usechł mi mech, który również znajdował się na pniu. Jakiś czas temu postanowiłem go usunąć, bo brzydko wyglądał. Zauważyłem, że w tym miejscu gdzie był mech (czyli dookoła pnia od podłoża do wysokości ok 2-3cm, nie wiem jak wygląda to poniżej, czyli w podłożu) nie ma praktycznie kory. Kolor pnia jest w tym miejscu brązowy (lekko przypominając pomarańczowy). Spróbowałem to lekko zdrapać i pojawił się kolor biały, który zaraz zmienił się na brązowy. Pod korą oczywiście jest zielono, drzewko wydaje mi się, że nie jest w najgorszej kondycji. Zimowało w domu (niestety) ale ładnie wypuszcza nowe pąki (choć co raz kilka liści żółknie, usycha i opada).
Nie mam zbytnio możliwości zrobienia zdjęcia, dlatego starałem się jak najdokładniej opisać problem.
I teraz pytanie. Co to może być? Czy można sobie z tym jakoś poradzić, bo z tego co wiem kora ma funkcję ochronna m.in. przed grzybami, a to miejsce ciągle jest wystawione na działanie wody i wilgotnej ziemi. |
|
|
|
|
TigerStyle
Piotr
Pomógł: 11 razy Wiek: 44 Dołączył: 24 Sie 2010 Skąd: Bournemouth
|
Wysłany: 2012-03-15, 20:27
|
|
|
Nie wiadomo nawet co to na gatunek drzewka, brak zdjęcia też nie pomaga (nie kupuję wymówki o braku możliwości zrobienia zdjęcia).
Mech na pniu? Co to za drzewko, jakie duże, czy to jest sadzonka?
Za mało informacji, aby Ci pomóc według mnie.
Pozdrawiam |
_________________ "You must think first, before you move"
www.piotrluczak.pl |
|
|
|
|
cad
|
|
|
|
|
TigerStyle
Piotr
Pomógł: 11 razy Wiek: 44 Dołączył: 24 Sie 2010 Skąd: Bournemouth
|
Wysłany: 2012-03-16, 18:23
|
|
|
cad, przepraszam, nie wiem jak mi to umknęło z tym gatunkiem.
Widać fotki się udały i nawet dobrze wyszło. Według mnie to jest kora i wszystko jak powinno, tylko może trochę 'odmoczona' dlatego wygląda jak wygląda. Ja bym sie niczym nie przejmował tylko dbał o drzewko a kora wróci do 'normalności'.
Jest OK według mnie.
Pozdrawiam |
_________________ "You must think first, before you move"
www.piotrluczak.pl |
Ostatnio zmieniony przez TigerStyle 2012-03-16, 18:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|