|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Pomoc w identyfikacji + problem |
Autor |
Wiadomość |
funnyfun
|
Wysłany: 2012-01-20, 13:02 Pomoc w identyfikacji + problem
|
|
|
Proszę o pomoc w identyfikacji. Podejrzewam wiąz drobnolistny ale czy na pewno? Jest to moje pierwsze drzewko (dostałem od żony:). Mam je już ok 3 miesiące. Było w miarę ok, jednak ostatnio od ok tygodnia zaczęły listki mocno żółknąć (i opadać suche całkiem) ale jednocześnie nowe pędy się pojawiły (widać na foto jakie duże). Pierwszy raz się takie duże pojawiły..
W czym może być problem? Stale w ten sam sposób podlewam i zraszam. Stoi w tym samym miejscu.. |
Ostatnio zmieniony przez funnyfun 2012-01-20, 13:06, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
cyniek85
|
Wysłany: 2012-01-20, 14:40
|
|
|
Jest to wiąz, polecam poczytać dział LECZNICA tam jest sporo wątków na temat wiązów. |
|
|
|
|
nandu
Lena
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 12 Cze 2009 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-01-20, 16:14
|
|
|
Problem z wiązem drobnolistnym polega na tym, że o tej porze roku powinien smacznie spać. Niestety zmuszeni jesteśmy trzymać je w ciepłych mieszkaniach, gdzie wiązy zaczynają ruszać w skrajnie niekorzystnych warunkach. Maja za mało swiatła i dlatego nowe pędy mają duże liście i długie międzywęźla. Optymalne miejsce do zimowania wiąza to zimna i jasna weranda o temperaturze 8-10 stopni C. Druga metoda zimowania to pozostawienie rośliny w mieszkaniu i doświetlanie (specjalnymi żarówkami dla roślin).
P.S. Mam nadzieję, że trzymasz go na najjaśniejszym parapecie. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|