żółte końcówki na igłach sosny |
Autor |
Wiadomość |
kychu0 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-05, 09:53 żółte końcówki na igłach sosny
|
|
|
Witam
Temat postu powinien rozwiać wszelkie wątpliwości. Otóż na moich sosnach od jakiegoś czasu końcówki igieł robią się żółte. Bardziej widać to zimą, a latem troszkę to schodzi. Teraz mam dylemat bo prawdopodobnie wynika to ze złej opieki nad nimi. Więc co robię nie tak ? Podejrzewam , że przyczyną może być niedobór lub nadmiar jakiegoś pierwiastka. Myślałem dużo o zawartości żelaza w wodzie do podlewania (podlewam je deszczówką, którą łapię do stalowych beczek i troszkę od środka korodują). Przyczyna może też być w samym podłożu. Jednak mieszając je używam w dużej ilości podłoża w którym rosła pierwotnie plus dodatki (drobny keramzyt, torf kwaśny, piasek płukany, troszkę gleby darniowej). Taka mieszanka wg mnie jest ok, dlatedo jeżeli ktoś miał podobny problem to proszę o posta.
Krzysztof Tomaszewski |
Ostatnio zmieniony przez kychu0 2008-04-05, 09:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
wally [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-13, 19:35
|
|
|
mialem kiedys tak z kosodrzewina kiedy zapchal i sie odplyw w doniczce i zaczely gnic korzenie. Objawy o ktorych piszesz sa tez przy "posutce" - moze jakies fotki ? |
|
|
|
|
Golden
Golden
Pomógł: 5 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Sty 2007 Skąd: Krajenka
|
Wysłany: 2012-01-16, 21:58
|
|
|
Odświeżę temat, bo nie chcę zakładać nowego takiego samego. Mógłby ktoś podać jeszcze jakieś informację co do tego żółknięcia igieł u sosen? Chodzi mi o żółknące końcówki bo mam z tym trochę problemów zwłaszcza u s. górskiej. Może być to spowodowane grzyami? Są na to jakieś skuteczne opryski? |
|
|
|
|
Pit-B
Piotr Brożek
Pomógł: 8 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Maj 2007 Skąd: Nowy Sącz
|
|
|
|
|
Golden
Golden
|
Wysłany: 2012-01-17, 18:37
|
|
|
nie nie, to zupełnie inaczej wygląda |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2012-01-18, 21:25
|
|
|
To pokaż jak to wygląda... |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
|
|
|
|
Golden
Golden
|
Wysłany: 2012-01-18, 22:27
|
|
|
obecnie przebywam w Szczecinie więc raczej nic z tego W każdym razie igły żółkną od zewnątrz nie od środka i nie rudzieją tylko cały czas są żółte |
|
|
|
|
|