adenium obesum |
Autor |
Wiadomość |
iwan622
Mariusz
|
Wysłany: 2010-09-28, 20:16 adenium obesum
|
|
|
witam czy ktos z forumowiczow ma moze doswiadczenie z adenium obesum(roza pustyni)
chodzi mi dokladnie o :
*podloze
*podlewanie
*naworzenie
*przycinanie
*przesadzanie
*jaki jest roczny przyrost rosliny
i jak dla mnie najwazniejsze jak uformowac z niego drzewko bonsai jak na zdjeciach z google
z tego co czytalem nie trzeba nic robic a samo wyrosnie jednak z tego co widzialem w sklepie ogrodniczym drzewko rozrasta sie jak tylko chce i nie przypomina bonsai Hmm widze wiele osob oglada temat ale widze nikt chyba ta roslina sie nie zajmuje |
_________________ Moderator forum bonsai.kamcio.com
Zapraszam wszystkich ze Słupska Ustki i okolic |
Ostatnio zmieniony przez iwan622 2010-09-29, 07:10, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
viedzma
|
Wysłany: 2010-09-29, 11:19
|
|
|
Ja mam narazie sadzonki, czytałam że ziemia jak do kaktusów, podlewanie jak przeschnie, nawożenie w okresie kwitnienia (odżywki do kaktusowatych), przesadzanie na wiosnę, przycinanie w okresie zimowym, przedwiośnie (jak roślina spoczywa). Ogólnie róże pustyni mają korzeń w którym przytrzymują wodę, nie wiem w jakim stanie jest twoja roślina, ale musi mieć zdrewniały pień, żebyś mógł zacząć cokolwiek z nią robić. Pozdrawiam |
|
|
|
|
iwan622
Mariusz
|
Wysłany: 2010-09-29, 13:03
|
|
|
Tak tez slyszalem jednak zdania sa podzielone i rozne. co do mojej roslinki ma ona okolo 15cm |
|
|
|
|
seedkris
seedkris
Pomógł: 28 razy Wiek: 63 Dołączył: 01 Gru 2007 Skąd: Podlasie
|
Wysłany: 2010-09-29, 17:30
|
|
|
Istotne jest w jaki sposób ta roślina została rozmnożona. Charakterystyczny kaudeks wykształca tylko siewka. Z sadzonki będzie tylko piękna roślina kwitnąca, bez tego zgrubienia u podstawy. |
_________________ Pozdrawiam Krzysztof |
|
|
|
|
iwan622
Mariusz
|
Wysłany: 2010-09-29, 18:33
|
|
|
hmm no to kiepsko ja akurat mam sadzonke od ponad roku siedzi w malej doniczce i jak narazie grubieje jej pien akuratnie wiem jak wygladaja korzenie zobacze je dopiero na wiosne |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2010-09-29, 23:14
|
|
|
Sam taki nie urośnie. Niezbędne jest szczepienie wiosną. W ten sposób buduje się rozgałęzienia bo gdy tego nie zrobimy to roślina będzie miała główny pień i nic poza tym lub kilka z boku rosnących do góry. Wycina się w tym celu w gałązce trójkąciki i w te miejsca wszczepia się inne gałązki, w zależności ile rozgałęzień jest pożądanych. Później pod folie.
Ziemia do kaktusów.
Podlewać bardzo rzadko.
Nawóz np do surfinii.
Przycinanie wiosną.
Przesadzanie raz na 2 lata młode rośliny, starsze rzadziej.
Nie ma znaczenia w jaki sposób została roślina rozmnożona jeśli chodzi o kaudeks. Kształtuje się on na dwa sposoby. Poprzez ciągłe cięcie rośliny wiosną + odpowiednia mieszanka ziemi. Roślina musi mieć sucho wtedy gromadzi dużo wody w kaudeksie i grubieje. Gdy ziemia jest ciągle wilgotna co jest nieprawidłowe roślina nie będzie grubiała. Muszą być też zapewnione odpowiednie warunki temperaturowe - musi mieć ciepło. |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
Ostatnio zmieniony przez peper50 2010-09-29, 23:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
iwan622
Mariusz
|
Wysłany: 2010-09-30, 09:14
|
|
|
no i kolejna nowosc z tego co udalo mi sie wyszukac w necie pisze ze rosline wystarczy przycinac aby galazki zaczely sie rozgaleziac akurat nie ma tam nic o szczepianiu rosliny |
Ostatnio zmieniony przez iwan622 2010-09-30, 09:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
fiedler1
Wojtek Fiedler
|
Wysłany: 2011-12-10, 22:09
|
|
|
Co do tego przycinana adenium to przycina sie galazki czy wystarczy tylko listki ? |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
|
|
|
|