|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
fatalnie szczepiona sosna |
Autor |
Wiadomość |
nandu
Lena
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 12 Cze 2009 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2011-10-06, 21:38 fatalnie szczepiona sosna
|
|
|
Mam pewien problem techniczny. Dostałam taką oto sosenką. Jest brzydka, fatalnie szczepiona, nie ma żadnych predyspozycji na bonsai i w dodatku nie wiem co to jest za sosna ? Ale jak już jest, to postanowiłam z nią popracować. Mam taki plan:
1) skrócić sosnę na wysokości pierwszego śladu szczepienia od dołu 2) przy śladzie szczepienia na górze zedrzeć częściowo korę i zrobić mini jina 3) no i nie wiem co zrobić ze szczepieniem w środku
Szczególnie prosiłabym o radę jak ją skrócić. Wydaje mi się, że trzeba to zrobić tak:
zacisnąć obręcz z drutu uszkadzając korę ( tylko kiedy? - wiosną? ) założyć folię (albo mniejszą doniczkę) czekać ( nie wiem jak długo? )
Czy można tak postąpić z sosną?
sosna.jpg
|
|
Plik ściągnięto 2977 raz(y) 51,94 KB |
|
|
|
|
|
Mirek Drabent
Pomógł: 16 razy Wiek: 64 Dołączył: 02 Maj 2010 Skąd: Głogów
|
Wysłany: 2011-10-11, 21:14
|
|
|
Z sosną się nie uda(gdzieś czytałem że może to trwać więcej niż 10 lat).Rozwiązanie -www.bonsaifarm.tv World Of Bonsai series2 episode5 -na przykład(początek filmu). |
_________________ Pozdrawiam! |
|
|
|
|
nandu
Lena
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 12 Cze 2009 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2011-10-11, 23:31
|
|
|
Dziękuję Mirku za pomoc. Rzeczywiscie czytałam opinie, że z sosną to wogóle nie przejdzie. Natomiast w wikipedii piszą, że może to zająć od 4-5 lat (ale nie ufam temu za bardzo). Nie chciałabym robić rany na pniu a potem okaże się, że nowe korzenie się nie utworzą. Myslałam jeszcze o doszczepieniu korzeni, ale nie wiem jaka sosna jest na podkładce. Podejrzewam, że sylwestris. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|