|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Pomoc w rozpoznaniu gatunku.. |
Autor |
Wiadomość |
cycu72 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-11, 17:16 Pomoc w rozpoznaniu gatunku..
|
|
|
Witam.. przeszukałem forum oraz google ale jeszcze wolę się upewnić czy moje drzewko to Podocarpus macrophyllus. Zakupiłem je kilka dni temu.. miało zielone świerzo wypuszczone liście czyli mogę myśleć że dobrze o nie dbano?
Foto..
i mam parę pytań..
1. czemu ma takie listki? ma ich ze 3 odnogi.. były już jak kupiłem drzewko.
do dzisiaj listki były jakby matowe.. przykurzone ale dzisiaj.. niektóre listki mają jakby świerzą zieleń... co wieczór pryskam przegotowaną wodą i podlewam w miarę potrzeby czyli jak podłoże jest widocznie suche.. drzewko jakby odżywa.. czyli się zaaklimatyzowało?
oto moje drzewko..
jeżeli mielibyście jakieś rady.. sugestie.. opinię.. byłbym niezmiernie ucieszony... a przede wszystkim jak je pielęgnować... |
Ostatnio zmieniony przez cycu72 2011-09-11, 17:52, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2011-09-12, 06:26
|
|
|
Wywalił bym kamulce i czekał do wiosny. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
cycu72 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-14, 09:35
|
|
|
No tak ale przy próbie wyjęcia tych kamieni całe drzewko się bardzo rusza więc muszę chyba z tym poczekać do pierwszego przesadzenia.. |
|
|
|
|
lepi [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-14, 15:39
|
|
|
cycu72
UWAGA ! Ten "KAMIEŃ" to pewnie jakowaś zaprawa murarska ukształtowana w skałkę.
W dodatku osadzona w donicy chyba jeszcze na mokro - ciężko takie coś wyciągnąć nawet po wyjęciu z donicy rośliny!
Jeśli chcesz pozbyć się tego - a namawiam - to tylko przy okazji przesadzania...
Przesadzanie
Co dwa, trzy lata późną wiosną, choć tu różne źródła potrafią bardzo różnie podpowiadać - są takie, co podpowiadają wczesną a nie późną wiosnę i co 1 rok, inne zać np. co 4 lata!
Ważne - zdrowe korzenie należy skracać bardzo bardzo słabo (a to znaczy około 1/8) .
Silne cięcie korzeni niechybnie będzie prowadzić do szybkiego "wyrównania" proporcji części zielonej do korzeni
Stosować podłoże lekko kwaśne, dobrze drenowane.
Podlewanie
Umiarkowanie.
Jak posadzisz np. w mieszance kiryu z akadamą, to przelanie nie grozi. Generalnie w drugą stronę - bez paniki - daj takiej powierzchni wyraźnie przeschnąć i dopiero potem podlewaj.
Matowienie i szarzenie igieł to objaw przelania.
Zastrzalin nie znosi wapnia. Podlewaj go miękką wodą.
Tu przy okazji dygresja - zastanawiam się skąd pomysł na taką skałkę - w niemal każdej marketowej doniczce z podocarpusem siedzi coś takiego.
A czy czasem przy podlewaniu z tej "skałki" - chińskiej zaprawy murarskiej nie wypłukują się jony wapnia - czyli coś czego właśnie podocarpus nie znosi?!
Może jednak warto by było niezwłocznie przesadzić roślinkę, pozbywając się i "skałki" i takiej ilości "oryginalnego" podłoża ile się da, ale absolutnie bez przycinania korzeni.
Jeśli się teraz zdecydujesz - postaraj się pozbyć jak największej ilości podłoża, ale nie przez wyczesywanie - możesz zastosować wypłukiwanie niezbyt silnym strumieniem wody.
Wracając do podlewania - zraszasz przegotowaną wodą - ok i taką też podlewaj.
Ważne żeby przy zmiękczaniu wody metodą termiczną dość długo utrzymać jej wysoką temperaturę. Gotujesz wieczorkiem wodę w czajniku, po paru minutach od wyłączenia włączasz, potem jeszcze raz i zostawiasz do rana do odstania.
Rano woda do spryskiwaczy, podlewanie i jeśli trzeba - gotowanie nowego zapasu wody.
Stanowisko
Jesień, zima, wiosna - w domu - jak się jeszcze wśród innych zmieści na południowym okienku to tam, żeby łapał z tego marnego światłą co się da.
Lato (czerwiec - wrzesień) na polu, ale nie w południowym czy lekko popołudniowym słońcu. Jeśli latem będzie w domu, to nie trzymaj go na południowym oknie - albo wschodnie, albo ewentualnie zachodnie okno, ale raczej wschodnie. Lenie słoneczko potrafi błyskawicznie spalić liście.
Mądry po szkodzie
O sobie to piszę, bo podocarpusa miałem jednego i osobiście sprawdziłem, że nie stosowanie się do powyższych zaleceń skutkuje uśmierceniem rośliny, niestety.
Jeden jedyny plus z tej lekcji - dla mnie to był sygnał, żeby w końcu zrewidować swój sposób "opieki" nad roślinkami. |
|
|
|
|
cycu72 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-17, 11:56
|
|
|
Wielkie dzięki za bezcenne rady Leszku.. Z tą wodą to właśnie tak robię.. a dla stworzenia mikroklimatu dla drzewka użyłem keramzytu który polałem wodą aby parowała i utrzymywała wilgotny klimat.. chyba się zdecyduję na przesadzenie. Od dawna marzyłem o drzewku bonsai a teraz moja żonka się śmieję i mówi że mam pierd*****ca na tym punkcie.. aja tylko chcę aby drzewko nie padło..:) |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2011-09-19, 06:23
|
|
|
Jeśli drzewko się rusza to oznacza o złym osadzeniu w doniczce. Poczytaj o przesadzaniu i mocowaniu drzewek (pierwsza lepsza książka o bonsai) |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|