Carmona - żółknące liście. |
Autor |
Wiadomość |
HCBartek
|
Wysłany: 2011-09-04, 16:56 Carmona - żółknące liście.
|
|
|
Witam.
Koło trzech tygodni temu zakupiłem carmonę. Na początku zaczęła gubić sporo liści, ale po krótkiej aklimatyzacji zrzucanie liści ustąpiło i zaczęła wypuszczać nowe. Niedawno nawet zakwitła.
Carmona stoi na stanowisku słonecznym, gdzie przez około 5 godzin świeci na nią słońce. Podlewam ją co kilka dni, jak ziemia z wierzchu przeschnie. Do podlewania używam wody przefiltrowanej i odstanej. W okół donicy ułożyłem dwie tacki z keramzytem. Codziennie wieczorem ją zraszam. Jeszcze jej nie nawoziłem.
Część kwiatów pobrązowiała, a jakieś trzy dni temu zaczęły jej żółknąć liście.
Proszę Was o pomoc.
|
|
|
|
|
Shadow [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-04, 18:51
|
|
|
Poszukałem w necie, ktoś miał podobny problem, który ustąpił, gdy podlewał ją przez zanurzenie w wodzie gdy gleba była wyraźnie sucha.
Mam podobny problem z fikusem, ale nie wiem czy to aby ten sam powód, pozdrawiam |
|
|
|
|
BRNK
Michał
|
Wysłany: 2011-09-04, 20:05
|
|
|
Podobnie miałem ze swoja przed przesadzeniem, możliwe że ziemia jest za mało przepuszczalna i woda nie dociera do głębiej osadzonych korzeni. Po przesadzeniu w płaską doniczkę i mieszankę torfu ziemi uniwersalnej i żwirku ożyła. Dodatkowo codziennie zraszam.
jeśli coś źle piszę to proszę o korektę. |
_________________ Gość, widziałeś już www.ArchiFIT.pl ?
www.facebook.com/ArchiFIT |
|
|
|
|
HCBartek
|
Wysłany: 2011-09-06, 13:21
|
|
|
Dziękuje za informacje, wczoraj podlałem ją poprzez zanurzanie (podsiąkanie). Dziś mam wrażenie, że żółknięcie liści się zatrzymało, tzn. nie żółkną kolejne. |
|
|
|
|
slam666
Marcin S.
Pomógł: 6 razy Wiek: 47 Dołączył: 07 Sie 2010 Skąd: Mikołów
|
Wysłany: 2011-09-06, 17:46
|
|
|
Podlewanie przez zanurzenie to najlepsza metoda, ale tylko wtedy gdy bryła korzeniowa jest już suchowata. Zraszanie w międzyczasie też jest dobre. Poza tym nie jestem pewien czy drzewko stojące kilka godzin w słońcu to dobry pomysł. Można by je przenieść w miejsce oddalone od bezpośredniego słońca, ale w miejsce gdzie światło jest rozproszone. |
_________________ Fan Bonsai...na starcie. |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2011-09-06, 23:46
|
|
|
Twoja roślina kwitnie więc po prostu potrzebuje więcej wody. Podlewanie przez zanurzanie powoduje, że roślina 'pije' tyle ile chce a nadmiar wody spływa. |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
|
|
|
|
|