|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
czy ktoś może mi pomóc??? |
Autor |
Wiadomość |
Iwona D. [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-08-01, 16:20 czy ktoś może mi pomóc???
|
|
|
Witam. Od maja jestem posiadaczką Sageretii. Niestety już po przyniesieniu jej do domu okazało się, że drzewko zjadają jakieś szkodniki. Listki żółkły bardzo szybko i opadały. Zauważyłam od spodu liści małe przyczepione beżowe kulki a na ziemi i w glebie mikro pajączki różnego koloru (czerwone i przezroczyste). Z tego co wyczytałam były to przędziorki. Zaczęłam walczyć najpierw domowymi sposobami ale to nie przynosiło efektów. Kupiłam polecany wszędzie Magnus 200. Roślinka od dwóch tygodni jest na balkonie, została już trzykrotnie spryskana środkiem, przykryta folią dla lepszego efektu i.... nic. Czerwone robaczki nadal są w ziemi. Teraz zastanawiam się czy to na pewno przędziorki zwłaszcza, że nigdy nie zauważyłam pajęczynki a pająków nie widać na roślince tylko w ziemi. Na domiar złego zauważyłam wokół drzewka na balkonie malutkie szybko poruszające się muszki.
Czy możliwe żeby Magnus nie pomógł? Spryskać jeszcze raz? Nie wiem co teraz robić, szkoda mi teraz odpuścić i dać jej zginąć. Dodam jeszcze, że mimo złego stanu cały czas wypuszcza listki. Czy ktoś miał podobne doświadczenia? bardzo proszę o pomoc. |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2011-08-02, 16:54
|
|
|
Najlepiej wrzuć fotki i drzewka i tych bachorów co wariują na roślinie.
Pozdrawiam. |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
|
|
|
|
Darol87
Kamil Darol
Pomógł: 8 razy Wiek: 37 Dołączył: 29 Mar 2009 Skąd: Jelenia Góra
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|