|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Klon palmowy i coś jeszcze. |
Autor |
Wiadomość |
Piotrek0892 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-07-27, 12:32 Klon palmowy i coś jeszcze.
|
|
|
Witam jestem nowy na forum i nowy jeśli chodzi o hodowle bonsai.
Jakiś czas temu dostałem od kogoś kilka roślinek w tym klon palmowy oraz jakiś iglak.
Iglaczek widać był już drutowany aktualnie ma druty na odgałęzieniach.
Klon tak jak na zdjęciu nie ruszałem go bo nie wiem jak się zabrać za to.
Proszę o kilka porad co z nimi robić.
Roślinki stoją na balkonie.
Oto fotki.
KLON
I iglak.
|
|
|
|
|
Piotrek0892 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-07-31, 13:44
|
|
|
co o tym myślicie?
czy klona nie trzeba przesadzić do ziemi zęby nabrał nieco kształtu i za parę lat coś z niego ciułać ? |
|
|
|
|
wiazek0312
|
Wysłany: 2011-07-31, 19:45
|
|
|
Z tego drugiego to może coś będzie, ale za wiele lat... A Klon mi się wydaje, że się nie nadaje. A jaką ziemie mają, nie za dużo torfu? Jest jakiś drenaż? |
_________________ |
Ostatnio zmieniony przez wiazek0312 2011-07-31, 19:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Piotrek0892 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-07-31, 20:23
|
|
|
Z tego co wiem to maja drenaż z keramzytu, ziemia rzeczywiście jest "bardzo torfowa". To może klon rzeczywiście do ziemi wsadzić, tym bardziej, że nie ma zbyt dobrego podłoża jak zauważyłeś, tylko nie wiem kiedy będzie odpowiedni moment. |
|
|
|
|
Piotrek0892 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-08-04, 21:28
|
|
|
i jak co sądzicie? zostawić, przesadzić?
Na stanie mam jeszcze grab. Jutro zamieszczę fotki. Stał 2 lata w donicy. |
|
|
|
|
wiazek0312
|
Wysłany: 2011-08-05, 15:23
|
|
|
Mi się wydaję, że z tego iglaka będzie dobre bonsai za pare lat. Narazie możesz kontrolować wzrost (przycinająć i też formując, ale nie mocno) A także przesadź na wiosnę do ziemi odpowiedniej dla iglaków, na forum znajdziesz odpoweidnią mieszanke. Bo ta jest inna dla liściastych inna dla iglastych bonsai.
A z tego klona nie bardzo. Pień klona nie jest za ładny i nie wiem czy można coś z tym zrobić... nie widzę wnim bonsai. (ale to twoja sprawa) |
_________________ |
Ostatnio zmieniony przez wiazek0312 2011-08-05, 15:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Piotrek0892 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-08-05, 17:32
|
|
|
Dobra klon zostanie typowym drzewkiem działkowym. Iglaka będe dalej układał.
Dzieki. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|