|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Pozyskiwanie buka i graba |
Autor |
Wiadomość |
Pele [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-05-30, 18:29 Pozyskiwanie buka i graba
|
|
|
Witajcie, chciałbym sie dowiedzieć na jakiej zasadzie można pozyskiwać drzewka bezpośrednio z natury typu buk lub grab tak jak niektórzy pisali tu na forach ze pozyskali je z nasypu kolejowego lub tym podobne i czym się różnią bo jak dla mnie są bardzo podobne do siebie interesuje mnie sposób w jaki wykopuje się dany interesujący nas okaz tak by nie uszkodzić bryły korzeniowej i żeby te oto drzewko przyjęło nam się w jak naj większym procencie , nie myślcie czasami ze mam zamiar wyrwać jakieś kolejne drzewko z lasu, to wiedza potrzebna na przyszłość a zarazem ciekawość jak prawidłowo się do tego zabierać |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2011-05-31, 05:42
|
|
|
Zasada dla wszystkich drzewek jest podobna, jak największa bryła ziemi, czym większa tym lepiej. Najprościej, obkopujesz do około,podkopujesz od spodu potem owijasz np w folie, jutę to co dasz radę podnieść najlepiej dacie, potem porządna skrzynia, donica i spokój dla drzewka przynajmniej 2-3 latka. Poczytaj o pozyskiwaniu yamadorii jest tego mnóstwo. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2011-05-31, 12:35
|
|
|
Bardzo ważny jest termin w którym wykopujesz drzewko. Pogoda deszczowa, pochmurna też sprzyja bo wtedy wilgotność powietrza jest bardzo duża. Drugi argument za taką pogodą - roślin po pozyskaniu raczej nie stawia się na pełnym słońcu.
Poczytaj też o tym jak ważne są korzenie przy takim zabiegu i które. |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
|
|
|
|
Pele [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-05-31, 17:18
|
|
|
dziękuje za informacje |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|