|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Klon palmowy- gdzie kupić? |
Autor |
Wiadomość |
heja_banana [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-05-05, 12:01 Klon palmowy- gdzie kupić?
|
|
|
Posiadam od kilku lat oliwkę, cytrynę i "marchewę";) chciałbym spróbować podziałać z klonem palmowym z tym, że mam problem z jego kupnem:]
Byłem w 2 szkółkach, w jednej mieli z dwie marne sztuki, w drugiej te najmarniejsze patyczki kosztowały ok. 40 zł, te trochę większe ok. 100 zł, a takie wyglądające już w miarę sensownie ok. 200 zł, sensownie nie oznacza że były jakieś rewelacyjne, ot miały w miarę gruby pień i tyle, takie duże krzaki;)
i teraz pytanie, kupować z allegro? jeśli tak to na co zwrócić uwagę, ewentualnie, którego sprzedawcę możecie polecić? na allegro sporo bajery jest z tymi fotkami prawdziwych bonsai stąd mam wątpliwości, plusem jest to że drzewka które w szkółce kosztowały ok. 100 zł na allegro kosztują 40 zł razem z wysyłką:)
ewentualnie może ktoś może polecić jakieś szkółki w Łodzi? ewentualnie sklepy gdzie można nabyć takie drzewko w przystępnej cenie?:>
Nie chcę wydawać ponad 100 zł ponieważ nie chciałbym zmarnować drogiego drzewka;) z kolei jestem cierpliwy więc nie przeraża mnie długie dochodzenie do celu:) |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2011-05-07, 12:19
|
|
|
100 zł na fajny materiał to bardzo mało |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
|
|
|
|
heja_banana [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-05-15, 18:05
|
|
|
zdążyłem zauważyć:]
nawet te za 200 zł nie miały jakiegoś super wyglądu,
Dlatego zastanawiałem się czy nie lepiej kupić czegoś mniejszego i samemu zrobić z niego materiał, przy okazji lepiej poznając drzewko;)
a może możecie polecić jakieś odmiany klonu palmowego? są jakieś lepsze/ gorsze odmiany jeśli chodzi o bonsai? za jakimi najlepiej się rozglądać?
btw. pisząc 100 zł sugerowałem się informacjami z tego forum gdzie na każdym kroku polecają kupno sadzonki ze szkółki za kilkadziesiąt zł;) |
|
|
|
|
Pele [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-05-15, 20:47
|
|
|
Ja właśnie nabyłem wczoraj okazik klona palmowego w wersji zielono listnej szukałem 2 miesiące jakiegoś sensownego drzewka które by odpowiadało mojemu stylowi w jakim chce w przyszłości je kształtować , wydałem za nie w szkółce leśnej 20 PLN dość tanio , przeglądając mnóstwo zdjęć klonów od sadzonek do starych sędziwych już okazów wybrałem drzewko dosc młode ,małe, obwód pieńka 5 cm, wysokość całkowita bez doniczki 100 cm , wysokość na której chce skrócić klona wynosi 20 cm z czego z najwyższej gałązki utworze czubek( przybędzie koło 15 cm do wysokości) , poniżej zaś znajduje sie 5 gałązek rozchodzących sie we wszystkie strony o jednakowej grubości i podobnej długości tez koło 20 cm , także jeśli chcesz robić drzewko od małego , postaraj sie by miało wszystko to co ci potrzeba , za 200 pln mozesz kupić duzego krzaka , ale jesli ma wyglądac sęsownie to nalezy go mocno ciąc , chyba ze był juz kształtowany w jakimś stylu ...
Reasumując : kup młodą sadzonke o sporej ilosci gałązek rosnących dosc nisko, bo wiadome 2/3 gory drzewka pojdzie do obcięcia wczesna wiosną więc z czegos musisz budowac i kształtowac wstępnie drzewko w wybranym ci stylu, zaoszczędzisz kasiory a w dodatku łatwiej ci bedzie osiągnac fajny efekt bo nad wszystkim bedziesz miał kontrole od małego Co niektórzy radzą wsadzić drzewko grubości kciuka do gruntu by nabrało masy , aczkolwiek z tego co wyczytałem bo tez jestem początkującym sa inne sposoby zwiększania nasady pnia chociażby poprzez wielokrotne skracanie wierzchołka pnia kazdego roku po troche i przy okazji nie skracajac gałezi bocznych przez cały okres wegetacyjny Ja akurat wybrałem klona palmowego (poluje na jakis konkretny materiał o czerwonych lisciach) bardzo piękny fajny jest tez klon burgera jutro postaram się zamieścić zdjęcia mojego materiału |
|
|
|
|
Mirek Drabent
Pomógł: 16 razy Wiek: 64 Dołączył: 02 Maj 2010 Skąd: Głogów
|
Wysłany: 2011-05-15, 21:05
|
|
|
Widzę Kamilu zmianę podejścia i rozsądne postępowanie. |
_________________ Pozdrawiam! |
|
|
|
|
Pele [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-05-15, 21:14
|
|
|
Po prostu wiozłem wasze rady do serca |
|
|
|
|
heja_banana [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-05-26, 22:20
|
|
|
jeszcze nie nabyłem mojego klona bo zastanawiam się nad odmianami:)
Są jakieś lepsze/ gorsze odmiany na bonsai? zależy mi żeby był czerwony;)
czytałem, że niektóre odmiany są szlachetne inne nie, jest to prawda? |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2011-05-27, 05:28
|
|
|
Jeśli wiesz co chcesz, to może być każdy. Kup takiego żeby miał przynajmniej grubość nadgarstka, ale to kasa dość duża. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
heja_banana [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-05-27, 22:48
|
|
|
takich to w szkółce w której byłem nawet nie mieli;) najgrubsze były trochę grubsze od kciuka i wołali za nie 200 zeta;)
jeszcze poszukam ale jak okaże się, że będę musiał wydać kilka stów to raczej spróbuję samemu podtuczyć drzewko:) |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2011-05-28, 05:11
|
|
|
kloniki wolno tyją, życia ci nie starczy |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
heja_banana [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-05-29, 00:51
|
|
|
heh, tak źle i tak nie dobrze:) tak jak pisałem tak grubych klonów nawet nie spotkałem:] nawet jeśli znajdę to podejrzewam, że będzie kosztować majątek;]
a co do szybkości rośnięcia to czytałem, że to zależy od odmiany, jedne rosną wolno inne szybciej, z tym że często źródła podawały sprzeczne informacje i stąd moje pytanie o wybór odmiany odpowiedniej na przyszłe bonsai:) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|