Podocarpus - porady pielegnacji nowo zakupionego drzewka!! |
Autor |
Wiadomość |
fryzjer007 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-04-14, 07:20
|
|
|
Z mojego pieknego podocarpusa wystaja korzenie przed dplne otwory w doniczce.Czy powinienem zmienić ją na wiekszą? |
|
|
|
|
SeBaSM
Sebastian Sobczak
|
Wysłany: 2011-04-14, 12:27
|
|
|
Jeżeli wychodzą korzenie przez dziury drenażowe to z pewnościa nie masz na dnie drenażu.
Jeżeli drzewko masz już dłuższy czas na twoim miejscu przesadziłbym je - teraz jest problem bo nie ma zdjęcia. Jakby była fotka można by było stwierdzić czy doniczka obecna może zostać i wystarczy przyciąć korzenie a nastapnie przesadzić drzewko w odpowiednią mieszanke, czy też należy zastosować większą doniczke.
Co do przesadzania - podocarpusa przesadzamy z początkiem lata.
Musisz wkleić jakieś fotki to napewno pomożemy. |
|
|
|
|
fryzjer007 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-05-18, 14:05 pomocy
|
|
|
fryzjer007 napisał/a: | Z mojego pieknego podocarpusa wystaja korzenie przed dplne otwory w doniczce.Czy powinienem zmienić ją na wiekszą? |
Moje piekne drzewko niestety usycha:( nie mam pojęcia co sie stało!! Czy nie zaklimatyzował sie w nowych warunkach czy moze go przelałem?? A moze ma zbyt mała doniczke?? Pomocy moze jeszcze jest jakaś szansa??:( Liście zobiły sie suche i sie łamią.zaczeły brązowieć.
20110518271.jpg
|
|
Plik ściągnięto 3279 raz(y) 65,75 KB |
20110518272.jpg
|
|
Plik ściągnięto 3279 raz(y) 65,3 KB |
20110518273.jpg
|
|
Plik ściągnięto 3279 raz(y) 65,39 KB |
20110518274.jpg
|
|
Plik ściągnięto 3279 raz(y) 75,14 KB |
|
|
|
|
|
fryzjer007 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-05-21, 15:52 Re: pomocy
|
|
|
fryzjer007 napisał/a: | fryzjer007 napisał/a: | Z mojego pieknego podocarpusa wystaja korzenie przed dplne otwory w doniczce.Czy powinienem zmienić ją na wiekszą? |
Moje piekne drzewko niestety usycha:( nie mam pojęcia co sie stało!! Czy nie zaklimatyzował sie w nowych warunkach czy moze go przelałem?? A moze ma zbyt mała doniczke?? Pomocy moze jeszcze jest jakaś szansa??:( Liście zobiły sie suche i sie łamią.zaczeły brązowieć. | Nikt nie pomoże?? Moze jakiś doświadczony hodowca coś poradzi?? |
|
|
|
|
Łukasz Czarnecki
Junior Admin
Pomógł: 30 razy Wiek: 39 Dołączył: 18 Gru 2007 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 2011-05-21, 18:39
|
|
|
Opisz jak podlewasz czy od góry czy przez zanurzenie- bo wg mnie on po prostu usycha. Dużo słońca i niewłaściwe podlewanie rośliny w torfie (od góry) może dać ci tylko wrażenie że roślina jest podlana a i tak większość wody zleci po zbitej bryle korzeniowej, natomiast w środku będzie sucho. Opisz też jak często go podlewasz i czy stoi na bezpośrednim słońcu czy w domu. |
Ostatnio zmieniony przez Łukasz Czarnecki 2011-05-21, 18:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2011-05-22, 09:59
|
|
|
Łukasz ma chyba rację. W doniczce w której są praktycznie same korzenie bez ziemi woda odparuje bardzo szybko. Ja bym przesadził do większego pojemnika, bez ruszania korzeni. Za jakiś czas będziesz mógł wrócić do mniejszej doniczki ale już z drzewkiem w lepszej kondycji. Mam nadzieję, że nie nawozisz teraz.
I podlewanie przez zanurzenie to najlepszy sposób. |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
|
|
|
|
fryzjer007 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-05-23, 14:00
|
|
|
Łukasz Czarnecki napisał/a: | Opisz jak podlewasz czy od góry czy przez zanurzenie- bo wg mnie on po prostu usycha. Dużo słońca i niewłaściwe podlewanie rośliny w torfie (od góry) może dać ci tylko wrażenie że roślina jest podlana a i tak większość wody zleci po zbitej bryle korzeniowej, natomiast w środku będzie sucho. Opisz też jak często go podlewasz i czy stoi na bezpośrednim słońcu czy w domu. | Właśnie podlewałem go od góry(a codziennie wieczorem zraszam) stał na parapecie ale teraz wyniosłem go na podwórko.Zacząłem go od wczoraj zamaczać w misce z wodą zobaczymy może coś sie ruszy.Jak czesto go zanurzć i na jaki czas?? |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2011-05-23, 14:26
|
|
|