Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
nowa gałązka i przycinanie(ficus retusa)
Autor Wiadomość
DamYan
[Usunięty]

Wysłany: 2011-05-01, 12:18   nowa gałązka i przycinanie(ficus retusa)

Witam.
Na zdjęciu w tym miejscu chce aby wyrosła nowa gałązka czy da się to jakoś zrobić np przeszczepić czy jak. Prosze o pomoc!!!!
http://img42.imageshack.us/i/p0105111243.jpg/

2 pytanie to jak mam przycinac Ficusa Retuze np gdy ma więcej niz pare liści to ucinać czy jak ?? ?
Ostatnio zmieniony przez DamYan 2011-05-01, 12:24, w całości zmieniany 5 razy  

lepi
[Usunięty]

Wysłany: 2011-05-01, 20:09   Re: nowa gałązka i przycinanie(ficus retusa)

DamYan napisał/a:
Witam.
Na zdjęciu w tym miejscu chce aby wyrosła nowa gałązka czy da się to jakoś zrobić np przeszczepić czy jak. Prosze o pomoc!!!!

Od laika:

ad. 1.
Sprowokować wyrastania w takim miejscu nie dasz rady.

Ze zdjęcia wynika, że nigdy tam gałązki nie było, a gdyby była i została "brzydko" usunięta tak, że coś by z niej zostało, to nikłe bo nikłe szanse na gałązkę by jednak były z tym, że kiedy - sprawa natury. Ja miałem takie nowe gałązki u nasady "źle usuniętych" starych, ale wyrastały same - ruletka - mogła wyrosnąć, ale nie musiała.

Między nami mówiąc na przerabianie na moyogi, to:
- chyba minimalnie wyżej tą gałązkę na przegięciu pnia.
- raczej już za późno.

Czemu za poźno? Bo jeśli zdecydujesz się na oczkowanie (a chyba to ma największe szanse sukcesu), to gałązka będzie zbyt cienka w stosunku do tego czego nie widać, a co masz wyżej.
Alternatywnie - co do szczepienia w szczelinę boczną - niech się wypowie ktoś, kto ma sukcesy w tej dziedzinie.

DamYan napisał/a:
2 pytanie to jak mam przycinac Ficusa Retuze np gdy ma więcej niz pare liści to ucinać czy jak ?? ?

Tyle szkół, ilu tnących... Ficus microcarpa (Ficus Retusa), wg. "Bonsai z roślin pokojowych" (H. Stahl, H. Reuger), gdy jest już 6 - 8 liści, to tniesz do 2 - 3 liści. Popatrz jednak na to inaczej - w którą stronę ma dalej rosnąć gałązka - dół, bok, a (może) góra, a do tego - jak chcesz mieć grubszą gałązkę, to daj jej jeszcze porosnąć, nawet jak gałązka "wystaje za daleko" i dopiero za jakiś czas skróć jak potrzebujesz.

pozdr

Odpowiedz do tematu