|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
wyjazd na 3 dni - co z podlewaniem? |
Autor |
Wiadomość |
Baltashasser [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-04-21, 20:04 wyjazd na 3 dni - co z podlewaniem?
|
|
|
Witam! Otóż jutro wracam do domu rodzinnego na święta i w mieszkaniu nikt więcej nie zostanie, ergo - nie będzie miał kto podlewać mojego więzu. Macie jakiś sposób, żeby drzewko nie przyschło za bardzo w takich przypadkach? Co prawda stoi na balkonie, a pod doniczką ma tacę z keramzytem i wodą, ale to i tak chyba trochę za mało co? |
|
|
|
|
Łukasz Czarnecki
Junior Admin
Pomógł: 30 razy Wiek: 38 Dołączył: 18 Gru 2007 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 2011-04-21, 20:17
|
|
|
Ja kiedy muszę wyjechać na 2-3 dni i martwię się o swoje drzewka robie tzw. "kebaby". Zestawiam drzewka z parapetu żeby przez te dni nie były nastawione na bezpośrednie działanie słońca, doniczki zawijam w folię aluminiową (zostawiam tylko małe szczeliny przy pniu aby był dostęp powietrza i nie pojawiła się pleśń). Przed tym zabiegiem oczywiście drzewko podlewam. Ma to na celu ograniczenie parowania wody z podłoża a co za tym idzie- przesychania go. |
Ostatnio zmieniony przez Łukasz Czarnecki 2011-04-21, 20:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
CzechuCk [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-05-01, 10:19
|
|
|
Witam, trochę sie spóźniłem, ale może jeszcze się przyda. Ja na wyjazd "buduję" taką konstrukcję: butelkę po wodzie mineralnej napełniam wodą, stawiam obok roślinki tak, aby butelka była wyżej od roślinki, biorę podłużny, dość długi kawałek materiału ( np. ze starej,niepotrzebnej koszulki czy ściereczki) i jeden jego koniec wkładam na samo dno butelki, a drugi kładę na ziemi w doniczce woda spływa po materiale do doniczki, wiec ziemia cały czas jest wilgotna ale nie przelana. mam nadzieje że zrozumiecie i że pomogłem, i przepraszam, bo to mój pierwszy post |
|
|
|
|
TigerStyle
Piotr
Pomógł: 11 razy Wiek: 44 Dołączył: 24 Sie 2010 Skąd: Bournemouth
|
Wysłany: 2011-05-01, 19:49
|
|
|
CzechuCk napisał/a: | Witam, trochę sie spóźniłem, ale może jeszcze się przyda. Ja na wyjazd "buduję" taką konstrukcję: butelkę po wodzie mineralnej napełniam wodą, stawiam obok roślinki tak, aby butelka była wyżej od roślinki, biorę podłużny, dość długi kawałek materiału ( np. ze starej,niepotrzebnej koszulki czy ściereczki) i jeden jego koniec wkładam na samo dno butelki, a drugi kładę na ziemi w doniczce woda spływa po materiale do doniczki, wiec ziemia cały czas jest wilgotna ale nie przelana. mam nadzieje że zrozumiecie i że pomogłem, i przepraszam, bo to mój pierwszy post |
Według mnie niezły pomysł. Ja sam jak na dłużej znikam z domu, to zdejmuje drzewka z okna i wstawiam je do wanny z wodą w łazience, gdzie jest ciemniej.
Pozdrawiam |
_________________ "You must think first, before you move"
www.piotrluczak.pl |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|