Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
wyjazd na 3 dni - co z podlewaniem?
Autor Wiadomość
Baltashasser
[Usunięty]

Wysłany: 2011-04-21, 20:04   wyjazd na 3 dni - co z podlewaniem?

Witam! Otóż jutro wracam do domu rodzinnego na święta i w mieszkaniu nikt więcej nie zostanie, ergo - nie będzie miał kto podlewać mojego więzu. Macie jakiś sposób, żeby drzewko nie przyschło za bardzo w takich przypadkach? Co prawda stoi na balkonie, a pod doniczką ma tacę z keramzytem i wodą, ale to i tak chyba trochę za mało co?

Łukasz Czarnecki 
Junior Admin

Wysłany: 2011-04-21, 20:17   

Ja kiedy muszę wyjechać na 2-3 dni i martwię się o swoje drzewka robie tzw. "kebaby". Zestawiam drzewka z parapetu żeby przez te dni nie były nastawione na bezpośrednie działanie słońca, doniczki zawijam w folię aluminiową (zostawiam tylko małe szczeliny przy pniu aby był dostęp powietrza i nie pojawiła się pleśń). Przed tym zabiegiem oczywiście drzewko podlewam. Ma to na celu ograniczenie parowania wody z podłoża a co za tym idzie- przesychania go.
Ostatnio zmieniony przez Łukasz Czarnecki 2011-04-21, 20:18, w całości zmieniany 1 raz  

CzechuCk
[Usunięty]

Wysłany: 2011-05-01, 10:19   

Witam, trochę sie spóźniłem, ale może jeszcze się przyda. Ja na wyjazd "buduję" taką konstrukcję: butelkę po wodzie mineralnej napełniam wodą, stawiam obok roślinki tak, aby butelka była wyżej od roślinki, biorę podłużny, dość długi kawałek materiału ( np. ze starej,niepotrzebnej koszulki czy ściereczki) i jeden jego koniec wkładam na samo dno butelki, a drugi kładę na ziemi w doniczce :-D woda spływa po materiale do doniczki, wiec ziemia cały czas jest wilgotna ale nie przelana. :spoko: mam nadzieje że zrozumiecie i że pomogłem, i przepraszam, bo to mój pierwszy post

TigerStyle 
Piotr

Wysłany: 2011-05-01, 19:49   

CzechuCk napisał/a:
Witam, trochę sie spóźniłem, ale może jeszcze się przyda. Ja na wyjazd "buduję" taką konstrukcję: butelkę po wodzie mineralnej napełniam wodą, stawiam obok roślinki tak, aby butelka była wyżej od roślinki, biorę podłużny, dość długi kawałek materiału ( np. ze starej,niepotrzebnej koszulki czy ściereczki) i jeden jego koniec wkładam na samo dno butelki, a drugi kładę na ziemi w doniczce :-D woda spływa po materiale do doniczki, wiec ziemia cały czas jest wilgotna ale nie przelana. :spoko: mam nadzieje że zrozumiecie i że pomogłem, i przepraszam, bo to mój pierwszy post

Według mnie niezły pomysł. Ja sam jak na dłużej znikam z domu, to zdejmuje drzewka z okna i wstawiam je do wanny z wodą w łazience, gdzie jest ciemniej.

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu