|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Chyba fiskus,pomocy! |
Autor |
Wiadomość |
beruwa [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-04-02, 19:20 Chyba fiskus,pomocy!
|
|
|
Witam,dostałem drzewko od wujka,podobno jest to fiskus (tak jest napisane na doniczce) niewiem ile ma lat czy miesięcy,dosłownie sie nie znam na tym typie roślinek,dlatego zakładam ten temacik,oraz prosze o pomoc oraz o napisanie,czy to jest z pewnością fiskus
dokładniej,to najbardziej obawiam się,iż te drzewko ma chyba korzenie nad powierzchnią ziemi,niewiem czy tak ma być,czy jest to poprostu źle zrobione,dlatego dodaje obrazeczek:
tutaj drugi obrazeczek:
prosiłbym o jakieś podstawowe rady,najbardziej ogólne,bo mam książke pt. "Bonsai" A.Płochocki (ta książka będzie dobra? bo jeszcze nie czytałem) lub o jakieś linki
z góry dziękuje za pomoc,naprawde będe wdzięczny
oraz o napisanie oczywiście,czy jest jakikolwiek sens próbowania ożywienia tego drzewka |
Ostatnio zmieniony przez beruwa 2011-04-02, 19:28, w całości zmieniany 6 razy |
|
|
|
|
SallyVan [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-04-02, 19:41
|
|
|
Dobra... wykazałeś się ignorancją... tak jest to fikus, dokładnie występujący pod nazwą handlową ficus retusa, lub ficus ginseng. popularne drzewko w "biedronce" sam dostałem takie coś i sobie rośnie w doniczce.
jest to popularna tzw ; "marchewa"
proponuję poszukać w google informacji pod hasłem:
ficus ginseng
lub na forum:
marchewa
ficus retusa
ficus ginseng
I od razu rada... nie ma sensu tego formować na bonsai |
|
|
|
|
kawa123
Kamila K.
|
Wysłany: 2011-04-26, 19:07
|
|
|
Kolega źle ci radzi.
Jeśli chcesz zrobić z tego bonsai potrzebne ci będzie dużo cierpliwości.Jedynym sposobem jest odkład powietrzny.
Co to jest i jak to zrobić? Wujek Google nie gryzie. |
|
|
|
|
secio
Piotr Nowak
|
Wysłany: 2011-04-26, 19:28
|
|
|
Noi jeszcze coś od secia : D. Wiele osób uważa że to bonsai lecz nim nie jest! Poczytaj o marchewkach zobaczysz co o nich ludzie twierdzą. Czy widziałaś kiedyś takie drzewo w przyrodzie? Musisz dużo czytać to podstawa... |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2011-04-27, 06:01
|
|
|
To kolega kawa źle radzi, z tego nie da się zrobić bonsai, zostaw roślinkę w tej doniczce podlewaj, nawóź, itd., niech sobie rośnie. Przepraszam koleżanka. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
secio
Piotr Nowak
|
Wysłany: 2011-04-27, 14:01
|
|
|
Ćwicz na nim |
|
|
|
|
SallyVan [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-04-28, 08:38
|
|
|
Dokładnie, do ćwiczeń przycinania, i drutowania się nadaje, można testować sposoby zagęszczania czy przycinania liści. Ja takie rzeczy na swoim robię i dzięki temu zwyczajnie uczę się choćby tego jak i które liście należy przycinać. Eksperymentalnie przycinając na różne sposoby gałązki obserwuję jak roślina się zagęszcza oraz w jakich miejscach powstają nowe odrosty. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|