Nagły problem pomóżcie... |
Autor |
Wiadomość |
yorgwarez [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-04-11, 08:17 Nagły problem pomóżcie...
|
|
|
Witam,
Kupiłem 2 dni temu w hipermarkecie drzewko Bonsai Ligustr Chiński. Podlewałem raz dziennie, nie stał w bezpośrednim słońcu, w pokoju jest odpowiednia temperatura. Wczoraj wszystko było okej, ale dzisiaj rano drzewko wyraźnie zmizerniało - liście się pozwijały i drzewko wygląda jakby usychało (gałęzie młode zwiędły).. Jednakże na nielicznych liściach pojawiły się czarne plamki (ale na kilku liściach tylko). Co mam teraz zrobić? Proszę Was o poradę.. Z góry dziękuję za pomoc
|
|
|
|
|
nandu
Lena
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 12 Cze 2009 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2011-04-11, 10:22
|
|
|
Nie wiem jak podlewasz drzewko ale spróbuj przez zanurzenie. Mam wrażenie, ze ma za mało wody. |
Ostatnio zmieniony przez nandu 2011-04-11, 10:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Łukasz Czarnecki
Junior Admin
Pomógł: 30 razy Wiek: 38 Dołączył: 18 Gru 2007 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 2011-04-11, 16:47
|
|
|
Nie podlewa się raz dziennie tylko wtedy kiedy roślina tego potrzebuje- czasem raz na kilka dni a czasem kilka razy dziennie- w ty przypadku zbita bryła korzeniowa nie pozwala na efektywne podlewanie od góry więc też skłaniam się ku podlewaniu przez zanurzenie. I radzę trochę poczytać na ten temat. |
|
|
|
|
yorgwarez [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-04-12, 16:06
|
|
|
Dzięki za pomoc Pomogło podlewanie przez zanurzenie, już w nocy drzewko puściło nowe pędy i liście. Teraz mam jeszcze jedno pytanie do Was - co zrobić z pomarszczonymi i uschniętymi liśćmi? Zostawić je czy coś zrobić? |
|
|
|
|
Mariusz G.
|
Wysłany: 2011-04-14, 14:08
|
|
|
Jak wyschną same odpadną nie musisz nic robić ))) |
|