Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Witajcie ;)
Autor Wiadomość
Pele
[Usunięty]

Wysłany: 2011-04-07, 23:11   Witajcie ;)

Witajcie ;) miałem pewne obawy co do założenia tego tematu , aczkolwiek po moich ostatnich przygodach na tym forum , dostrzegłem iz macie racje ;) przemyślałem wszystko dokładnie i zrozumiałem ze nie na tym rzecz polega ;( zakasałem rękawy i wziąłem sie ostro za teorie bo jak juz zauważyłem to podstawa , mieliście racje bez teorii nawet minimalnej nie ma co się brać za sztukę tworzenia bonsai ;) Posłuchałem waszych rad i zacząłem czytać zaczynając od książki A. Płochockiego a puki co skończywszy na "Bonsai dla każdego " W.M. Busch-a i paru innych. Codziennie nabywam niezbędne mi informacje potrzebne do dalszej przygody z Bonsai, praktykę (nie po łebkach,lecz na poważnie i bez wandalizmu) postanawiam zacząć juz w połowie maja udawszy sie do szkółek po kilka sadzonek na których będę mógł nabrać doświadczenia. Wybrałem sobie juz kilka interesujących mnie gatunków min. Jałowiec na ktorym wg. ksiązki W.M.Busch-a można doskonale nabrać wprawy jako początkująca osoba ;) Mam nadzieje ze nie zraziłem wszystkich tu forowiczów do swojej osoby , wybaczcie ,czasmi do pewnych rzeczy potrzeba czasu i dystansu ;) Jest wiele szczegółowych pytań na ktore nie moge znaleźć precyzyjnej odpowiedzi , mam nadzieje ze pomożecie mi juz niebawem gdy na będę sadzonki, a odpowiedzi na te pytania będą mi niezbędne ;) Pozdrawiam.

pawulonjaman 

Wysłany: 2011-04-08, 07:47   Re: Witajcie ;)

Akademia Bonsai - sprawdź to a uzyskasz tam wszystkie potrzebne informacje, proponuję wziąć udział w warsztatach...
PS jak na tym forum można wstawiać komentarze? ( proszę o pomoc)
Ostatnio zmieniony przez pawulonjaman 2011-04-08, 08:00, w całości zmieniany 1 raz  

Pele
[Usunięty]

Wysłany: 2011-04-08, 09:13   

komentarze?? ale odnośnie czego?? :) w tematach można jedynie odpowiedzieć lub cytować ;)

SallyVan
[Usunięty]

Wysłany: 2011-04-08, 18:28   

Gratuluję rozumu ;)
Ja też niedługo zaczynam działać, ale jak na razie przymierzam się do pracowania z tym co nikomu nie jest potrzebne. Dziś wygrzebałem u swoich przyszłych teściów doniczkę z jakimś starym cyprysowatym i postanowiłem go podratować bo i tak miał iść do śmieci. świetnie sie można na tym uczyć drutowania, ma bardzo giętkie gałęzie.
Książka Płochockiego jest dobra ja mogę jeszcze polecić Ci "Bonsai z Naszych drzew" Wolfgang Kawollek

Pele
[Usunięty]

Wysłany: 2011-04-08, 22:08   

no ja juz przeczytałem "Bonsai z Naszych drzew" Wolfgang Kawollek , W.M Busch , 101 praktycznych porad ,Płochockiego i mase tematów na forum ;) wszystkie artykuły są bardzo podobne do siebie i przedstawiają niestety ale tylko ogolny zarys popszczególnych tematów typu, drutowanie przesadzanie itp , potrzebował bym czegos bardziej szczegółowego ;) a co do obiektow cwiczen narazie jako takich nie mam choc jest do nabycia tuja w E.Leclerc za 9 PLN hah ;D

Odpowiedz do tematu