Czy to objawy zmarznięcia? |
Autor |
Wiadomość |
KRZYCHOO
|
Wysłany: 2010-12-15, 12:24 Czy to objawy zmarznięcia?
|
|
|
Witam. Proszę o pilną odpowiedź. Mianowicie trzymałem ligustry chińskie w dobrze oświetlonej altanie nieogrzewanej i przetrzymałem je tam do pierwszych silniejszych mrozów. Kontrolowałem temperaturę i kiedy zaczęła spadać do poniżej 5 stopni postanowiłem je przenieść do domu. Po przenosinach liście zaczęły usychać, ale nie żółknieć. Tylko usychają i na niektórych powstały brązowe przebarwienia wyglądające jak zacieki Podejżewam, że zaszkodziło im albo szybka zmiana temperatury, albo już miały za zimno. Jeżeli ktoś się orientuję to proszę o napisanie, czy drzewka przeżyją i dojdą do siebie. Co można zrobić żeby je podleczyć. Będę wdzięczny. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2010-12-15, 12:33
|
|
|
Korzystne warunki dla ligustra chińskiego to temperatury z przedziału od 15-25 stopni Celsjusza.
Przymrozki dla tych roślin to zabójstwo.
Wklej zdjęcia, zobaczymy jak to wygląda ale może być marnie... |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
|
|
|
|
KRZYCHOO
|
Wysłany: 2010-12-15, 12:54
|
|
|
Peper. cholipka piszę z pracy i niem maożliwości wklejenia zdjęć, ale opiszę jeszcze raz objaw. Liście poprostu usychają, praktycznie wszystkie i odpadają. Podejżewam, że za długo je przetrzymałem w temperaturze ok 5 stopni. Jak piszesz, że opty,alna temp jest 15-25 to cholipka musiały mi zmarznąć. Więc mówisz, że umierają? |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2010-12-15, 13:46
|
|
|
Roślinę trzeba zobaczyć żeby cokolwiek doradzić.
Jeśli przemarzły to szanse są marne... Nie widzę roślin więc nie wiem w jakim są stanie.
Jedynie co teraz możesz zrobić to czekać. Oczywiście rośliny muszą mieć zapewnioną normalna temperaturę. Jeśli bardzo przemarzły to może być koniec. |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
|
|
|
|
KRZYCHOO
|
Wysłany: 2011-02-25, 15:50
|
|
|
Minęło trochę czasu, ale postanowiłem napisać, gdyż komuś może się przydać. Ligustry, które z lekka schłodziłem i zgubiły wszystkie liście przeżyły madafaki jedne od tygodnia powoli puszczają listka. Długo czekałem i miałem marną nadzieję ale warto było być cierpliwym. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|