Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
carmona microphylla i opadające liście/pojawiające się kwiat
Autor Wiadomość
lukipela 
Paweł F.

Wysłany: 2010-11-11, 11:17   

Jak chcesz,Twoje drzewko. Tylko pamiętaj że to roślina i na efekty trzeba troche poczekać - do poniedziałku raczej nie zauważysz różnicy.

nisiiaaa
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-11, 11:36   

no właśnie tak szczerze, to nie wiem sama co mam robić. na razie to chyba przesadzam z nadopiekuńczością. xD
Ostatnio zmieniony przez nisiiaaa 2010-11-12, 13:54, w całości zmieniany 1 raz  

ItalianCopper 
Mateusz

Wysłany: 2010-11-11, 16:04   

@sain1
np tak:

nisiiaaa
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-13, 14:31   

czy jak jest kermazyt, to też trzeba zraszać go wodą czy wręcz przeciwnie?
i czy jak lekko podwiewa z okna {zamknięte}, to czy to może jakoś źle wpłynąć na niego?
niestety muszę mojego przestawić jednak na parapet, bo robią się blade listki. :(

lukipela 
Paweł F.

Wysłany: 2010-11-13, 14:43   

Nie koniecznie z tym zraszaniem. Choć moim skromnym zdaniem lepiej jest spryskiwać...taki keramzyt nie wygląda zbyt estetycznie a poza tym jak stoi na słońcu to mogą się rozwijać glony (u mnie tak było). Osobiście swoje drzewka spryskuję (od przypadku do przypadku,czyli niezbyt często) i mają się dobrze,choć zdaję sobie sprawę że każdy może mieć inną wilgotność powietrza w mieszkaniu.
Co do przestawiania na parapet to jak mówiłem - zrób to jak najszybciej.
U mnie wszystkie drzewka stoją na parapecie i przez całą zimę okno jest rozszczelnione odrobinę i nic złego się nie dzieje.

nisiiaaa
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-13, 15:24   

a można czymś zastąpić keramzyt? czymś co 'estetyczniej' wygląda?

ItalianCopper 
Mateusz

Wysłany: 2010-11-13, 20:49   

Jeszcze możesz postawić elektryczny nawilżacz powietrza

nisiiaaa
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-13, 23:26   

na razie chyba zaopatrzę się jednak w keramzyt. xP

nisiiaaa
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-18, 16:53   

teraz jak na złość pojawiają się brązowe plamki, co niby oznacza, że jest źle podlewany. jak powinnam prawidłowo podlewać? zawsze w sobotę podlewam przez zanurzanie i raz w tygodniu tak normalnie od góry. nie piszcie żebym sprawdzała palcem ziemie czy jest wilgotna czy nie, bo jak dla mnie zawsze od góry jest wilgotna. xP macie jakieś rady?

lukipela 
Paweł F.

Wysłany: 2010-11-18, 18:01   

nisiiaaa napisał/a:
nie piszcie żebym sprawdzała palcem ziemie czy jest wilgotna czy nie, bo jak dla mnie zawsze od góry jest wilgotna

Jeśli podłoże jest słabo przepuszczalne a Ty podlewasz dwa razy w tygodniu w tym raz przez zanurzenie,to bardzo prawdopodobne że cały czas jest wilgotne. Spróbuj ograniczyć podlewanie,zwłaszcza że jest jesień i rośliny nie potrzebują już tak dużo wody.

sain1 

Wysłany: 2010-11-18, 18:29   

czego oznaka mzoe byc u carmony lekkie zwianie sie mlodych listkow i wlasnei nieszczesne male brazowe plamki na czesci listkow?

nisiiaaa
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-19, 11:17   

sain1 brązowe plamki tak jak u mnie teraz, to albo za dużo wody albo za mało.
a pomarszczone i blade to prawdopodobnie oznaka za małej ilości światła lub braku azotu.
tak kiedyś przeczytałam. ^^

lukipela czyli mówisz żeby tylko raz w tygodniu przez zanurzanie? ogólnie też zraszałam wcześniej, ale teraz na razie tego nie robię i zobaczę jak się będzie czuć.

lukipela 
Paweł F.

Wysłany: 2010-11-20, 07:56   

nisiiaaa napisał/a:
czyli mówisz żeby tylko raz w tygodniu przez zanurzanie?

Absolutnie nic takiego nie mówię. Nie oczekuj że ktoś napisze Ci "podlewaj co ...dni a wszystko bedzie dobrze",bo tak się nie da. Sama musisz wyczuć jak często trzeba podlewać daną roślinę.

nisiiaaa
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-20, 11:36   

ok ok... postaram się wyczuć... xP na razie i tu nie szło, ale mam nadzieję, że będzie ok. :]

Odpowiedz do tematu