|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Fikus beniamin start |
Autor |
Wiadomość |
nicrum
Marcin Nowak
|
Wysłany: 2010-11-01, 20:56 Fikus beniamin start
|
|
|
A więc zaczynam
to moje drzewko beniamin, którego pierwotnym przeznaczeniem było tylko rosnąć i być ładnym bez ingerencji ale zmieniły się priorytety i czas tego drzewka na stanie się bonsai
drzewko ma 7 lat i obecnie zamieszkuje w donicy h-15cm, średnicy 18cm i ma 100cm wzrostu, jest regularnie nawożone BIOPONem, podlewane, wietrzone i zraszane, a okres nadchodzącej wiosny to czas na przesadzenie więc myślę że i czas na stanie się krok po kroku bonsai
starałem się zrobić zdjęcia na których będzie dobrze widać wszystkie gałązki ale jeśli nie wyszło to przepraszam
chcę przyciąć teraz gałązki by z nich zrobić sadzonki co do których mam już duużee plany na nowe bonsai, a z drzewka które zostanie formować moje bonsai
proszę o komentarz i bardzo dziękuję za podpowiedzi
bonsai 1.jpg
|
|
Plik ściągnięto 4208 raz(y) 67,92 KB |
bonsai 2.jpg
|
|
Plik ściągnięto 4208 raz(y) 65,34 KB |
bonsai 3.jpg
|
|
Plik ściągnięto 4208 raz(y) 68,26 KB |
bonsai 4.jpg
|
|
Plik ściągnięto 4208 raz(y) 69,59 KB |
bonsai 5.jpg
|
|
Plik ściągnięto 4208 raz(y) 79,64 KB |
|
|
|
|
|
greg
Grzegorz Koszelnik
|
Wysłany: 2010-11-01, 21:55
|
|
|
Ta odmiana bonsai ma stosunkowo duże liście co powoduje, że jest mało atrakcyjnym okazem. Jeżeli pomimo tego chciałbyś zrobić z rośliny bonsai to na początek musiałbyś je znacznie skrócić bo stosunek grubości pnia do wielkości rośliny jest niekorzystny. Żeby zniwelować wrażenie dużych liści wypadałoby wyhodować bonsai większych rozmiarów co z kolei w przypadku tego okazu zajęłoby dobrych kilka, kilkanaście lat.
Reasumując - pozwól roślinie rosnąć swobodnie i będziesz miał wdzięczny kwiatek pokojowy. a na bonsai znajdź lepszy okaz. Z fikusów dość "łatwe w obsłudze" są odmiany: retusa, beniamina odm. natasha, podobna do niej jest też wiandii, ficus panda nie znam jednak wymogów hodowli dwóch ostatnich. |
|
|
|
|
nicrum
Marcin Nowak
|
Wysłany: 2010-11-02, 09:42
|
|
|
greg
właśnie tego że nie ta odmiana się obawiałem ale myśląłem też że przy redukcji gałęzi i korzeni listki zmaleją i można te duże usuwać a zostawiać małe
dzięki za napisanie odmiany, zaraz się rozejrzę i może zakupię takowy na bonsai
a czy w książkach może mi ktoś pomódz |
Ostatnio zmieniony przez nicrum 2010-11-02, 09:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2010-11-02, 15:14
|
|
|
Polecam lekturę bo z tego co widzę dopiero zaczynasz...
Na początek:
A. Płochocki - Bonsai - Sztuka Miniaturyzacji Drzew i Krzewów.
H. Tomlinson - Bonsai 101 praktycznych porad.
H.Stahl H.Ruger - Bonsai z roślin pokojowych.
Wolfgang Kohlhepp - Bonsai z naszych drzew.
To takie podstawy i każdy pewnie od tego zaczynał. Przeczytasz to zrozumiesz. Pozdrawiam. |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
Ostatnio zmieniony przez peper50 2010-11-02, 15:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
nicrum
Marcin Nowak
|
Wysłany: 2010-11-02, 15:43
|
|
|
peper tu masz mój poprzedni temat http://www.przyjacielebon...opic.php?t=7558 gdzie zapytałem o konkretne książki a nie będę pisał co post czy temat tego samego
dzięki za tytuły, osobiście mam kilka książek i przeczytanych żeby nie było i fora też przeglądam i czytam
myślałem o tych tytułach
H.Stahl H.Ruger - Bonsai z roślin pokojowych
Stahl Horst, Ruger Helmut Bonsai w mieszkaniu
Tomlinson Harry Bonsai, wszystko o sztuce i pielęgnacji bonsai z 2009r |
Ostatnio zmieniony przez nicrum 2010-11-02, 15:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
stachu [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-11-03, 17:52
|
|
|
z tych trzech miałem styczność tylko z Tomlinsonem i tylko to bym polecił. Oprócz tego Płochocki i to na start powinno wystarczyć |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|