prośba pomoc w formowaniu jałowiec |
Autor |
Wiadomość |
pdx2000
|
Wysłany: 2010-10-30, 11:06 prośba pomoc w formowaniu jałowiec
|
|
|
Witam,
kupilem dwa jałowce i zastanawiam się jak poprowadzić dalsze formowanie.
Bardzo prosze o ocenę drzewek i sugestie co do dalszego rozwoju.
Z góry dziękuję za pomoc |
|
|
|
|
Grievous
Marek K.
|
Wysłany: 2010-10-30, 19:59
|
|
|
Niedawno zacząłem się interesować bonsai, więc nie zwracaj zbyt dużej uwagi na moją wypowiedź ;>
Z tego pierwszego nie wiem kompletnie co mógłbyś zrobić. Za to widząc drugi od razu przyszedł mi do głowy bunjin. Te gałązkę drugą od dołu (z zielenią) obciąć, 'ogarnąć' jakoś górę. Z tej obciętej najniższej gałęzi zrobić jin. Mniej więcej ja tak to widzę. |
_________________ "Stajesz się własnością tego, co posiadasz." |
|
|
|
|
pdx2000
|
Wysłany: 2010-10-31, 23:29
|
|
|
Osobiście wydaje mi się, że oba jałowce mają duży potencjał
Też jestem nowy w tym temacie ale drugą gałązkę tą niżej w drzewku 2 chyba jednak zostawię. Jin zrobiłbym praktycznie z każdej przyciętej gałązki, pozostaje problem formowania korony. Postaram się przesłać zdjęcia z innych ujęć może będą lepsze. Dziś byłem za miastem i znalazłem parę roślinek do pozyskania z natury. Jedna z nich jest wrośnięta w skalę i zastanawiam się jak ją bezpiecznie pozyskać, korzeń jest dość głęboko i nie ma do niego dostępu - chyba że z kilofem . Bardzo dziękuję za odpowiedź i dalsze sugestie. |
|
|
|
|
pdx2000
|
Wysłany: 2010-10-31, 23:59
|
|
|
Grievous,
wydaje mi się że z tym 2 jałowcem można by dążyć do takiej formy, nawet z ta druga gałązką
ciekawy jestem Twojego zdania
Pozdrawiam |
|
|
|
|
pdx2000
|
Wysłany: 2010-11-01, 00:23
|
|
|
Może jestem zbytnim optymistą, ale z tego pierwszego za jakieś 50 lat może udało by się uformować pół kaskadę jak na tych obrazkach |
|
|
|
|
pdx2000
|
Wysłany: 2010-11-01, 00:24
|
|
|
i na tym |
|
|
|
|
pdx2000
|
Wysłany: 2010-11-01, 18:49
|
|
|
Próbowałem coś wykombinować z tym 1 drzewkiem, chyba zmienię nachylenie rośliny po przesadzeniu i spróbuję ją tak pokierować co myślicie ? grafika oczywiście dość prymitywna |
|
|
|
|
pdx2000
|
Wysłany: 2010-11-03, 22:43
|
|
|
Witam,
Druga możliwość to wygiąć górną gałąź i spróbować czegoś takiego.
Czy do takiego wygięcia wystarczy mi drut 6mm czy potrzebuję tego metalowego haka?
Fajnie by było gdyby ktoś się wypowiedział na ten temat, może też spróbuję na innych forach |
|
|
|
|
Warszawska Szkoła Bonsai
|
|
|
|
|
pdx2000
|
Wysłany: 2010-11-04, 14:28
|
|
|
Tanuki,
dzięki za zaproszenie ale ten weekend zdecydowanie u mnie odpada , może uda się za miesiąc ale nie wiem czy nie będzie już późno na pracę na tych jałowcach - czy drutowanie przed zimą jest wskazane? czytałem że jałowce można formować cały rok oprócz mroźnych dni. Drugie pytanie dotyczy Jin - czytałem na forum że wykonuje się je jesienią - ale kiedy używa się preparatu - zaraz po wykonaniu okorowania czy jak powierzchnia drewna wyschnie??? Jeśli byłbyś tak uprzejmy i fachowym okiem ocenił moje powyższe wypociny dotyczące formowania drzewek oraz odpowiedział na pytania to byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
ItalianCopper
Mateusz
|
|
|
|
|
pdx2000
|
Wysłany: 2010-11-04, 15:31
|
|
|
Dzięki, jakoś mi to umknęło
ale Pan Robert w kwestii formowania tych drzewek już mi nie pomoże (estetyka, styl), jakos nikt się nie chce wypowiedzieć
Pozdrawiam |
|
|
|
|
ItalianCopper
Mateusz
|
Wysłany: 2010-11-04, 17:19
|
|
|
Nikt się nie wypowiada gdyż ciężko omówić konkrety na podstawie zdjęć, więc albo zdasz się na siebie, albo pojedziesz z jałowczykami na warsztaty. A materiał naprawdę przyzwoity i szkoda by było go zepsuć |
_________________ Jeżeli nie wiesz co to jest baner reklamowy zapraszam do zapoznania się z ofertą drukarni wielkoformatowej. |
|
|
|
|
SirDejw
Dawid Markiewicz
Pomógł: 25 razy Wiek: 36 Dołączył: 24 Mar 2009 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 2010-11-04, 20:36
|
|
|
Chciałem już wcześniej coś napisać ale czasu brakowało. Uważam że materiały są całkiem całkiem, niebanalne i w przy odrobinie pracy można z nich zrobić ładne literaty.
Skorzystałbym z zaproszenia i zaliczył najbliższe możliwe warsztaty. Na pewno wiele z nich wyniesiesz, poznasz ludzi którzy z całą pewnością pomogą Ci zrozumieć na czym rzecz polega. Pozdrawiam i powodzenia. |
_________________ http://dawidmarkiewicz.blogspot.com/ |
|
|
|
|
pdx2000
|
Wysłany: 2010-11-05, 11:51
|
|
|
Dzięki za zainteresowanie,
podjąłem decyzję: na warsztaty oczywiście pójdę, teraz do wiosny chcę dokupić jeszcze trochę sprzętu (mam już narzędzia, druty, płyn do jin) i poszerzyć swoją wiedzę teoretyczną, mam też okazję kupić kilka fajnych roślin po rozsądnej cenie. Wczesną wiosną rozpocznę formowanie i wszystkie niezbędne zabiegi - drzewka przezimuję w tych donicach w których są obecnie. Jak znajdę coś ciekawego (roślinki) to i tak będę Was męczył o opinię - przecież coś przez zimę trzeba robić Serdecznie dziękuję za odpowiedzi - pozdrawiam |
|
|
|
|
|