Opadające liście pieprzowca chińskiego |
Autor |
Wiadomość |
dorothea1989 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-09-25, 12:33 Opadające liście pieprzowca chińskiego
|
|
|
Witam od 2-3 tygodni mam pieprzowca chińskiego, wszystko było super do puki przez nieuwagę narzeczonego fretka wlazła na stolik i rozdraała ziemie przy pieprzowcu aż do korzeni, kilka z nich nistety zostało wyrwanych(tych cieńszych) . Dosypałam spowrtoem w brakujące miejsca jego własna ziemie (tą wcześniejszą) I dalej dbałam od tygodnia zuwazyłam ze liście mu bardzo opadają i niektóre usychają i zaczynaja odpoadać, cy to już koniec drzewka czy może jeszcze przezyć? drzewko ma mnustwo światła. |
|
|
|
|
TNDS [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-09-25, 16:19
|
|
|
Najprawdopodobniej jest to chwilowa reakcja drzewka na tego typu sytuację. Jak tylko będziesz odpowiednio dbać o drzewko (i pilnować) to wszystko w najbliższym czasie wróci do porządku.
A może drzewko reaguje na jesień... |
|
|
|
|
dorothea1989 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-10-03, 16:35
|
|
|
Niestety pieprzowiec wyłysiał całkowicie, czy jest jeszcze dla niego szansa ? Uciełam kawałek gałązki by sprawdzić czy ono wogle jeszcze żyje i w środku jest zieloniutki, c\y jest coś co może mu pomóc? |
|
|
|
|
TigerStyle
Piotr
Pomógł: 11 razy Wiek: 44 Dołączył: 24 Sie 2010 Skąd: Bournemouth
|
Wysłany: 2010-10-04, 09:39
|
|
|
Podlewaj, ale nie pozwól, aby coś w korzeniach zgniło, trzymaj w nasłonecznionym miejscu do wiosny i być może puści jakieś listki przed sezonem wiosennym nawet. Nie spisywałbym go jeszcze na straty |
_________________ "You must think first, before you move"
www.piotrluczak.pl |
|
|
|
|
dorothea1989 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-10-05, 11:23
|
|
|
A jak dbać o te korzenie bądz sprawdzać czy wszystko z nimi ok? |
|
|
|
|
TigerStyle
Piotr
Pomógł: 11 razy Wiek: 44 Dołączył: 24 Sie 2010 Skąd: Bournemouth
|
Wysłany: 2010-10-05, 12:03
|
|
|
Po prostu uzupełnij ziemię, jak coś jest oderwane to postaraj się to wywalić, aby nie gniło i tyle. Dalej już zostaw jak jest i nie kombinuj za dużo. Być może drzewko przeżyje być może nie. Teraz to już tylko czas może pokazać. |
_________________ "You must think first, before you move"
www.piotrluczak.pl |
|
|
|
|
|