Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pigwowiec
Autor Wiadomość
iwan622 
Mariusz

Wysłany: 2010-09-21, 20:17   Pigwowiec

Witam wszytkich chcil bym na poczatek przedstawic moje kolejne drzewko z kolekcji.
3 letni Pigwowiec Japonski :-) udalo misie w nim ukszataltowac ciekawa forme korzeni ktore przez okolo 2 lata siedzialy w ciasnej donicy

MAcie moze jakies ciekawe propozycje co do korony drzewka ??

Zapraszam wszystkich ze Słupska Ustki i okolic
Ostatnio zmieniony przez iwan622 2010-09-21, 20:23, w całości zmieniany 2 razy  

mario040886
[Usunięty]

Wysłany: 2010-09-22, 21:23   

Witam:) co do korony i jej formowania to raczej powiedzieć mozna niewiele :-) jak dla mnie to tylko tyle zeby się skupić na jej zagęszczeniu a nie na formowaniu bo jak narazie to jeszcze malo zieleni jak na formowanie. Ale drzewko zapowiada sie ciekawie :-D ja bym je dal na wiosne do dużej donicy albo gruntu żeby troszke zgrubl i sie zagęścił wtedy dopiero formować. ale to tylko moje zdanie :-D pozdro

iwan622 
Mariusz

Wysłany: 2010-09-23, 05:34   

mozna sprobowac i tak z poczatku mialem zamiar odciac glowna galaz i starac sie go od samego dolu formowac

mario040886
[Usunięty]

Wysłany: 2010-09-28, 21:13   

moim zdaniem najpierw dobrze zastanowiłbym się nad stylem w jakim ma być formowane drzewko i koncepcją drzewka a potem podejmowałybym decyzje o bardziej drastycznych cięciach :-/ bo takie formowanie bez koncepcji to jak szukanie wiatru w polu :-D jak wybierzesz styl njalepszy dla swojego drzewka wtedy można dalej dyskutować o cieciu.

iwan622 
Mariusz

Wysłany: 2010-09-29, 09:59   

stylem ktory wybralem dla drzewka jest Moyogi dlatego pytam o formowanie i ciecia

mario040886
[Usunięty]

Wysłany: 2010-09-29, 21:38   

moyogi. . . oki :-) tylko troche mi to nebari do niego nie pasuje bo w tym stylu ma być mocne i dobrze rozwiniete. . .ale to zawsze można jeszcze wypracowac :-D co do reszty to sprawe cięci też bym przemyslał czy się opłaca ;-) bo jak się pię w miarę dobrze zwęrza ku gorze (na zdjęciach tego dokładnie nie widac) to bym się z tym powstrzymał a skupił bardziej na ruchu pnia puki jest jeszcze cienki :-D wprowadzić ruch pnia i wtedy wyciać zbedne galezie po wewnętrznych stronach wygięć :-) i dac koledze spokojnie rosnć i grugnąć ;-) poczytaj jeszcze troche o tym stylu w literaturze to może samemu nasuną Ci się jeszczejakieś wnioski :spoko:

iwan622 
Mariusz

Wysłany: 2010-09-30, 09:03   

znam ten styl bardzo Dokladnie. no teraz to trochę zmienia się wszystko Hmm jaki wiec styl najlepiej pasuje do nebari .? na 100% odpada miotelka nie podoba mi się ten styl

mario040886
[Usunięty]

Wysłany: 2010-10-01, 10:40   

Skoro styl znasz dobrze sugestia o nebari powinna się sama nasunąć. . . co do innego stylu to pomysłu konkretnego nie mam :roll: o czymś dokładnie bo w realu drzewko może troszke inaczej się prezentować. . .jedyne co mi przychodzie do glowy tak na pierwszy rzut oka (comi do głowy przyszło po oglądnieciu zdjęć) to drzewko posadzone na kamieniu Sekijoju. . .ciekawa forma poskręcanych dlugich korzeni, gdyby je ładnie rozłożyć wokól kamienia moglo by to fajnie wyglądać. . .do tego drzewko formować na niskie rozlożyste i prawie zaoszczędzisz mu grubego cięcia. . . z tym że radze wcześniej sprawdzić czy gatunek się dotego stylu nadaje bo nie mam bladego pojecia :-D

wog 

Wysłany: 2010-10-01, 12:35   

obetnij te paskuskudne korzenie, wsadz w duuza donice i zapomnij o nim na 4 lata

mario040886
[Usunięty]

Wysłany: 2010-10-04, 20:01   

szczerzeto "wog" ma racje :-) korzenie można smiało obciąć, przy wiosennym przesadzaniu do bużo większej dinicy podłożyć mu cos pod korzenie (np jaką płytke itp) tak żeby się korzenie płytko rozchodzily i ukształtowało się ładne nebarii, i dać mu spokojnie rosnąć przez pare lat zagęszczjąc tylko korone a potem się zibaczy :-)

iwan622 
Mariusz

Wysłany: 2010-10-05, 17:38   

no ok wiec czas czekac do wiosny a potem sie zobaczy jak to bedzie

Odpowiedz do tematu