ukorzenianie |
Autor |
Wiadomość |
PaulRichard [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-06-19, 21:39 ukorzenianie
|
|
|
Witam, mam pytanie czy da się ukorzenić w wodzie gałązkę fikusa o około 5mm grubości, może troszke grubsza nawet.. ? Wiem ze cienkie bez problemu, bo ukorzeniałem już, ale zaciekawiło mnie czy bede miał jakiś pożytek z gałęzi które poprzycinam..
jeśli zły dział to sorry, nie wiedziałem gdzie napisać.
z góry dzięki za odp. |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
Pomógł: 59 razy Wiek: 40 Dołączył: 16 Lis 2008 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2010-06-19, 21:55
|
|
|
Myślę że u fikusa szanse są bardzo duże...a z resztą skoro i tak będziesz przycinal to nie masz nic do stracenie - spróbuj. |
|
|
|
|
Herpestes
Pomógł: 12 razy Wiek: 46 Dołączył: 20 Mar 2008 Skąd: Stare Juchy
|
Wysłany: 2010-06-20, 08:55
|
|
|
Dla mnie także cienkie gałązki fikusa ukorzeniały się w wodzie bez żadnych specyfików,ale te grubsze usychały.Najlepiej będzie jak użyjesz ukorzeniacza do grubszych gałązek i wsadzisz je do ziemi i pamiętaj żeby gleba była cały czas wilgotna.Nie przelewaj i nie przesuszaj.Sam tego jeszcze nie robiłem z grubszymi gałązkami ale jestem pewien na 100% że w wodzie nie ukorzenią się. |
|
|
|
|
SirDejw
Dawid Markiewicz
Pomógł: 25 razy Wiek: 36 Dołączył: 24 Mar 2009 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 2010-06-20, 12:02
|
|
|
Zrób po prostu odkład powietrzny. Do końca sezonu przy dobrych wiatrach będziesz mógł odciąć swoją gałązkę |
|
|
|
|
EnDiK
Rafał Andrys
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 26 Sty 2008 Skąd: Piaski Woj.Lubelskie
|
Wysłany: 2010-06-20, 16:19
|
|
|
Ja jestem przekonany do ukorzeniania fikusa w ziemi i to Ci polecam. Nie powinieneś mieć problemu z jej ukorzenieniem. Jak będziesz przycinał swojego fikusa to wsadź kilka innych gałązek do wody i kilka do ziemi, nakryj woreczkiem foliowym, przytnij odpowiednio, zraszaj i sam zobaczysz efekty. Nawet jak Ci wszystkie padną (w co wątpie ) to i tak przecież nic nie stracisz. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|