|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
utrzymanie mchu |
Autor |
Wiadomość |
EnDiK
Rafał Andrys
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 26 Sty 2008 Skąd: Piaski Woj.Lubelskie
|
Wysłany: 2010-05-11, 18:50
|
|
|
Co do mchu to napisałem tak:
Wysłany: 2009-03-02, 18:16
... Światła to mu nie potrzeba gdy się sadzi a nawet mu przeszkadza ponieważ może go wysuszać.
I tak:
Wysłany: 2009-02-28, 20:24
Mech najlepiej się przyjmuje jeśli pozyskasz go z korzeniami i gdy nie wysycha pod czas transportu. Układa się go na ziemi, przyciska i spryskuje się porządnie wodą żeby korzenie dobrze połączyły się z glebą (u mnie ten sposób ma 100% skuteczności). Przez następnych kilka dni spryskuje się aż do przyjęcia. Inna metoda to zebranie mchu, zmielenie go, rozypanie na powierzchni ziemi, przysypanie niewielką ilością ziemi i spryskanie, lecz ja nie jestem przekonany do tej metody. Najlepiej nadaje ...
To, że ma mało światła tyczyło się ligustra. Na przyszłość wczytuj się w temat. |
|
|
|
|
SirDejw
Dawid Markiewicz
Pomógł: 25 razy Wiek: 36 Dołączył: 24 Mar 2009 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 2010-05-11, 22:46
|
|
|
Po co rozgrzebywać ten temat. Wszystko było dla wszystkich jasne. Nabijasz sobie posty młody czy co? |
_________________ http://dawidmarkiewicz.blogspot.com/ |
|
|
|
|
fireghash
|
Wysłany: 2010-08-23, 17:56
|
|
|
z mojego doświadczenia zależy jaki to mech sam posadziłem kiedyś w doniczce z drzewkiem kilka gatunków w małych kępach ( z lasu , chodnika, murku) niektóre pięknie rosły inne nie podejrzewam ze wpływ ma nasłonecznienie , odczyn gleby itp wiec trzeba znaleźć odpowieni gatunek |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|