Acer Platinum Klon Palmowy |
Autor |
Wiadomość |
ZielonY [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-17, 19:01 Acer Platinum Klon Palmowy
|
|
|
Witam
Jestem "początkujący'' lecz już rok żyje sobie mój Kofffany bonsai ale ok dość głupot. Konkretnie zamówiłem sobie bonsai na hurtowni u znajomej i po 2 miechach prosto z Holandii trafiła do mnie kosztowało mnie to 40 zł nie wiem czy dużo czy mało ale nigdy w życiu nie dałem tak dużej kwoty za roślinkę. Tak więc posiadam fajną sztukę a oto ona
Jutro za dnia dośle jak wygląda teraz.
1. I mam pytanie co ile go podlewać ( ja podlewam gdy jest przynajmniej trochę sucho bo w tamtym roku wyjechałem na 4 dni i końcówki liści podeschły )czy to dobra metoda?
2. Czy mogę teraz coś z niego uformować i jakie style mogę zastosować ? któryś z tych
3. Czy teraz mam dodać jakieś " mikstury " na jakiekolwiek zarazy lub robaki ?
Jak coś jeszcze wpadnie mi do głowy to dośle czekam pilnie i cierpliwie na odpowiedź thx |
Ostatnio zmieniony przez ZielonY 2010-04-17, 19:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
SirDejw
Dawid Markiewicz
Pomógł: 25 razy Wiek: 36 Dołączył: 24 Mar 2009 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 2010-04-17, 19:12
|
|
|
Ze zdjęcia niewiele widać, ale dostrzegam obiecujące nebari. Masz jakiś plan?
Moim zdaniem trzeba go mocno skrócić. No i za kilka latek będzie ładna roślinka.
Trzymasz go w domu? Wiesz dokładnie co to za odmiana? |
_________________ http://dawidmarkiewicz.blogspot.com/ |
Ostatnio zmieniony przez SirDejw 2010-04-17, 19:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ZielonY [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-17, 19:15
|
|
|
SirDejw napisał/a: | Ze zdjęcia niewiele widać, ale dostrzegam obiecujące nebari. Masz jakiś plan?
|
Hmmm.... nie wiem za bardzo jak wygląda to nebari mogę dosłać jeszcze inne foty bardziej widoczne jeśli to coś pomoże w tym temacie
Wiem co to za odmiana trzymam ogólnie na balkonie lecz wtedy było na słońcu 30 pare stomni a w cieniu niewiele mniej
na balkonie wygląda to tak |
Ostatnio zmieniony przez ZielonY 2010-04-17, 19:35, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
chart [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-30, 06:15
|
|
|
Jak z Holandii to może odmiana Cannabis indica? |
|
|
|
|
errari1001 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-30, 06:19
|
|
|
Zgadzam się z chartem.A tak pozatym to drzewko
Pozdrawiam |
|
|
|
|
chart [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-30, 14:18
|
|
|
Tak na serio to fajne drzewko ale jeszcze wiele wiosen minie nim osiągnie określona forme. sam mam klona palmowego najprawdopodobniej odmianę "Bloodgood" i mam zagwostkę w jakim stylu go poprowadzić. Po zimie jedna z gałęzi nie przeżyła, tak czy siak najbliżej mu do miotełki. Pozdrawiam
Uploaded with ImageShack.us |
|
|
|
|
qwert
|
Wysłany: 2010-05-03, 11:32
|
|
|
chart ja na twoim miejscu mialbym zagwózdkę nad pniem, a dokładnie nad miejscem szczepienia, bo z tego co widze to szczepiony klon i będzie się "buła" robiła. |
|
|
|
|
chart [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-05-04, 00:13
|
|
|
Masz na myśli tę dziuplę? Już nawet zastanawiałem się czy by go drastycznie nie ściąć, w tym roku pozwolę mu rosnąć jak sobie zechce, a co tam, może mi coś do głowy przyjdzie albo forumowicze pomogą.
Sam klon kupiony parę lat temu za 100PLN od czołowego warszawskiego mistrza bonsai a osobiście lipa. Wtedy myślałem inaczej, byłem zauroczony. Jak mówią: mądry uczy się na cudzych błędach... |
|
|
|
|
|