|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Mój pierwszu Ficus |
Autor |
Wiadomość |
ARTEX_85 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-29, 11:55 Mój pierwszu Ficus
|
|
|
Witam,
Kupiłem w zeszłym roku Ficusa Retusa w IKEA. Oczywiście był piękny.... był... ponieważ jak wróciłem do domu to zaczął zrzucać liście i był całkiem łysy... liście odrosły ale to już nie to samo... jest ich dużo mniej i nie są tak zielone... cały czas wyrastają nowe ale to nie to co było... nie wiem czy da się go odratować jeszcze???
P4290024.JPG
|
|
Plik ściągnięto 1911 raz(y) 48,17 KB |
|
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2010-04-29, 12:42
|
|
|
Odratować się da tylko trzeba mieć chęć i czas. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
rastaman
roots reggae regga
Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 18 Cze 2009 Skąd: Siemianowice Sląskie
|
Wysłany: 2010-04-29, 13:20
|
|
|
i z pewnością było by dobrze go lekko podciąć ale jeśli jest w słabej kondyscji to nie za bardzo |
|
|
|
|
GrzeCh [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-29, 20:02
|
|
|
wszystko sie da, ale na poczatek trzeba zadac pare pytan , podloze , stanowisko swiatlo, itp
warto go przesadzic i to jak najszybciej do pozadnej mieszanki |
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
Pomógł: 34 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Lis 2007 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2010-04-29, 21:02
|
|
|
GrzeCh napisał/a: | wszystko sie da, ale na poczatek trzeba zadac pare pytan , podloze , stanowisko swiatlo, itp
warto go przesadzic i to jak najszybciej do pozadnej mieszanki |
I to jest wreszcie konkretna rada. Zacznij od zmiany podłoża. Nie żałuj kasy na czystą akadamę i bio-gold. Masz jedną roślinkę, więc nie będą to kosmiczne wydatki. Przy przesadzaniu postępuj bardzo ostrożnie z korzeniami pamiętając, że dla drzewek bonsai najcenniejsze są te najcieńsze. Tak w ogóle, to przesadzanie i pierwsze prace na korzeniach warto wykonać pod okiem kogoś, kto już to wielokrotnie robił i wie jak zrobić to prawidłowo. Podłoże to PODSTAWA drogi do idealnej kondycji drzewka. Do tego dodaj światło, właściwe podlewanie i wilgotność w otoczeniu (w naturalnych warunkach jest ona bardzo wysoka). Na wszystkie inne czynności przyjdzie czas. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|