|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Podłoże do fikusa |
Autor |
Wiadomość |
delma [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-23, 18:19 Podłoże do fikusa
|
|
|
Witam, mój pierwszy ficus retuza marketsai był posadzony w niewiadomym mi podłożu, ale lekkim. Kupiłam nowe, ale nie wiem czy będzie dobre. Oto jego skład:Torf niski, torf wysoki, perlit,piasek,mikroelementy,nawóz NPK. I co? Mogę go użyć czy czegoś dodać, albo kupić inne?
Acha pisze że ph jest5.5-6.5 nie za wysokie? |
|
|
|
|
krzysiek_custo [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-25, 22:06
|
|
|
Profesjonalną radą jest abyś kupiła akadame. W niej każda roślina rośnie dobrze. Mniej profesjonalną będzie abyś wsadziła w to co masz a moim zdaniem ficus i tak przeżyje. Problemem są raczej przeciągi, mróz czy za obfite podlewanie. Ziemia każda się nada byle nie o odczynie kwaśnym i nie piasek. Ficus dobrze rośnie w hipermarketowej ziemi, działkowej i w sumie każdej. W płaskiej tacy już nie do końca. Pozdrawiam |
|
|
|
|
delma [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-26, 19:45
|
|
|
Dobra dzięki za odpowiedź |
|
|
|
|
korot [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-19, 10:11
|
|
|
a gdzie kupiłaś takie podłoże i jak się ono nazywa? bo rozumiem że jest gotowe? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|