|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
jalowiec loderi |
Autor |
Wiadomość |
verbel [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-30, 10:13 jalowiec loderi
|
|
|
witam
po roku wlasnie zdjolem drut i chcial bym zapytac o dalsze propozycje... z roku na rok czlowiek madrzejszy i zauwarza swoje pochopne decyzje i bledy przy paczatkach ale trzeba sie trzymac tego co sie zaczelo robic i nie przekreslac zadnej rosliny gdyz czlowiek uczy sie na bledach. Myslalem o pozbyciu sie 2 gornych galezi i zostawic samo zielone ponizej pnia glownego, potrzebne jest ponowne drutowanie konarow i tym razem mysle o nadaniu wiekszego dynamizmu by nie byly proste lecz inicjowaly ruch w poszukiwaniu slonca, ale niewiem czy juz mozna drutowac galazki glownych konarow gdyz ciagle sa na nich igly i sa dosc wrazliwe. Moim bledem w zeszlym roku bylo zostawienie jalowca w zamalej donicy wiec mysle by przesadzic go do wiekszej i zostawic na kolejny rok by sobie rosl bez mojej ingerencji i zobaczyc co bedzie z niego na przyszla wiosne gdy konary sie troche bardziej zageszcza i bedzie juz mozna drutowac male galazki
oto zdjecia :
Widok przod
Widok lewo i prawo
Widok tyl
widok od gory |
Ostatnio zmieniony przez verbel 2010-03-30, 10:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2010-03-30, 10:58
|
|
|
Do czego dążysz. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
verbel [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-30, 16:07
|
|
|
gdy zaczynalem go rok temu w zamysle mialem fukinagashi, wiec ciagle w tym kierunku bede darzyc. to bylo moje pierwsze formowanie tak naprawde rok temu i wiem ze wiele do zyczenia pozostawia ale jak mowilem skoro juz jest to trzeba dbac i rozwijac
Jezeli ktos ma jakies sugestie/rady przy dalszym rozwoju jalowca bardzo chetnie wyslucham bo jak wiadomo w myslach poczatkujacego jest milion mysli z czego wiekszasc jest malo uzyteczna lub nie doprowadzi do zamierzonego rezultatu |
Ostatnio zmieniony przez verbel 2010-03-31, 14:16, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
SirDejw
Dawid Markiewicz
Pomógł: 25 razy Wiek: 36 Dołączył: 24 Mar 2009 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 2010-04-01, 20:23
|
|
|
Forma smagana wiatrem to jedna z najtrudniejszych, choć może na taką nie wyglądać. Nie chcę Cię zniechęcać. Ja tez od niedawna zajmuję się drzewkami i nie porywałbym się na tę formę.
Co do samej rośliny to wrzuciłbym jałowego do większego pojemnika i nie ingerował przez rok, może 2. Można zajać się podstawą pnia, która po 2 latach wzrostu rośliny powinna już jakoś wstępnie wyglądać.
W tym czasie można planować docelowy wygląd rośliny. I w zasadzie można z niej zrobić wszystko, tzn. mam na myśli wygięcie zadrutowanego pnia. |
_________________ http://dawidmarkiewicz.blogspot.com/ |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|