|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
poszukiwane natchnienie - ficus |
Autor |
Wiadomość |
frasera [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-09, 21:21 poszukiwane natchnienie - ficus
|
|
|
Witam!
Jest to mój pierwszy post i chciałabym sie przy okazji ze wszystkimi przywitać!
Jak to w pierwszym poście nie będę oryginalna. Pokaże świeże drzewko z centrum ogrodniczego w Gdańsku.
Drzewko ma już wymieniona ziemie i delikatnie przycięte korzonki.
To co jest obok w ziemi to niestety gałązka która się ułamała podczas transportu - może sie ukorzeni...
4.JPG
|
|
Plik ściągnięto 1324 raz(y) 125,41 KB |
3.jpg
|
|
Plik ściągnięto 2464 raz(y) 105,46 KB |
2.JPG
|
|
Plik ściągnięto 1325 raz(y) 229,09 KB |
1.jpg
|
|
Plik ściągnięto 1326 raz(y) 130,52 KB |
|
|
|
|
|
komski [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-09, 23:33
|
|
|
Witam
Jestem początkujący jeśli chodzi o bonsai ale wydaję mi się,że fajnym pomysłem na tego fikusa byłaby forma Fukinagashi czyli forma smagana wiatrem.Co o tym myślicie? |
|
|
|
|
frasera [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-10, 07:31
|
|
|
Mi sie podobaja kaskady, wiem ze raczej rzadko robi sie je z ficusów ale warto sprobowac |
|
|
|
|
komski [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-10, 10:29
|
|
|
Najważniejsze jest żeby Tobie się podobało Widziałem kilka kaskad z fikusów i były bardzo fajne. |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2010-03-10, 11:37
|
|
|
ale chyba nie z beniaminów, |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
komski [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-10, 12:05
|
|
|
No racja,nie z benjaminów a z retusy. |
|
|
|
|
frasera [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-14, 20:01
|
|
|
Po zapoznaniu się z opisami obydwu (obu?) stylów to spokojnie ten krzaczek można i na jedno i drugie przerobić. Z "wiatrowym" będzie mniej zachodu, bo strasznie to, to delikatne i z wyginaniem to bardzo ostrożnie. Puki co to przerzedziłam gałązki i ściągnęłam z bezpośrednio nasłonecznionego okna, czyli w połowie pokoju, bo mam na pd-wsch okna |
Ostatnio zmieniony przez frasera 2010-03-14, 20:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|