Wiąz drobnolistny |
Autor |
Wiadomość |
Psik [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-09, 18:32 Wiąz drobnolistny
|
|
|
Witam miłośników bonsai, aby dotrzeć na to forum potrzebny był jak zwykle w moim przypadku - problem. W znanym wszystkim sklepie "Biedronka" kupiłam drzewko, z którego wywnioskowałam że jest wiązem drobnolistnym. Zanim dotarł do domu był śliczny i zielony, dzisiaj wygląda jak nieudana kopia zimującego drzewka... rozumiem że roślina ma problemy z zaklimatyzowaniem się w nowym miejscu, rozumiem że trzeba dać jej czasu, słońca i wody a już cudnie jeśli by jej śpiewać i z nią rozmawiać...ale... to że stoi na oknie południowym, więc chyba najlepszym z możliwych i dostaje codziennie dawkę H2O niewiele daje jak i również zapewnianie jej że jutro będzie lepiej . Tak więc czy jest to kwestia mojej niecierpliwości czy powodem nie jest aklimatyzacja a niezidentyfikowana choroba? Zależy mi na konkretach co robić, szkoda istoty bo ładna bestia jest, aczkolwiek wygląda cierpiąco. |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
Pomógł: 59 razy Wiek: 40 Dołączył: 16 Lis 2008 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2010-03-09, 18:42
|
|
|
Trudno z Twojego opisu wywnioskować co może być przyczyną.Nie dałaś zdjęć i tak naprawdę jedyną informacją jest to że "wygląda jak nieudana kopia zimującego drzewka".Mimo najszczerszych chęci trudno postawić diagnozę w oparciu o te informacje.
Mimo wszystko wydaje mi się że może to być wina aklimatyzacji,jeśli krótko posiadasz drzewko.Musisz czekać i postarać się zapewnić mu jak najlepsze warunki.
I tu taka mała uwaga - nie podlewaj codziennie zimą bo przelejesz drzewko. |
|
|
|
|
Psik [Usunięty]
|
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
|
Wysłany: 2010-03-09, 19:32
|
|
|
To że chłonie wodę nie znaczy jeszcze że go nie przelejesz.
A co do samego drzewka to ciężka sprawa - przypadkiem nie zmarzł np gdy niosłaś go ze sklepu? |
|
|
|
|
Psik [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-09, 21:35
|
|
|
Możliwe, wprawdzie na pełnym mrozie był najwyżej 5min od wyniesienia go ze sklepu do samochodu, ale potem jeździłam jeszcze do innych sklepów a krzaczek stał w aucie... Więc można przyjąć że zmarzł, czy w tej sytuacji mogę coś konkretnego zrobić? |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
|
Wysłany: 2010-03-09, 21:41
|
|
|
Raczej nie...tylko ogranicz podlewanie |
|
|
|
|
Psik [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-09, 22:00
|
|
|
Ok, mam nadzieję że nie zabije roślinki...a spytam jeszcze, znalazłam u siebie coś takiego jak nawóz, niby specjalny do bonsai z Pokonu - jest to przydatna rzecz czy zwykły pic na wodę ? |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
|
Wysłany: 2010-03-09, 22:35
|
|
|
Pokon jest ok,sam go używam.
Ale nie nawoź teraz.Poczekaj aż drzewko wydobrzeje. |
|
|
|
|
Ronin
Maciek Krawczyk
|
Wysłany: 2010-03-10, 12:44
|
|
|
A może raczej jest niedokładnie podlana? |
|
|
Psik [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-10, 14:54
|
|
|
lukipela dzięki za pomoc
Ronin myślę że wstawienie doniczki...do pudełka z wodą ma mało szans na niedokładne podlanie żeby nie było nie domówień oczywiście nie stoi tam 24h/7 bo wiadomo że by zgniła istotka
No i zauważyłam że podoba jej się stanie na południowym oknie w temp. 21.9 z widokiem na bezchmurne niebo =^.^= |
|
|
|
|
Ronin
Maciek Krawczyk
|
Wysłany: 2010-03-10, 15:03
|
|
|
A tego już nie nadmieniłaś. |
|
|
iwan622
Mariusz
|
Wysłany: 2010-04-11, 07:46
|
|
|
sprawdz czy przypadkiem nie chodza male robaczki pomiedzy korzeniami
jednymi szkodnikami ktore maja znaczenie sa przedziorki wyssa wszystko |
_________________ Moderator forum bonsai.kamcio.com
Zapraszam wszystkich ze Słupska Ustki i okolic |
|
|
|
|
ania_sloneczko [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-26, 11:47
|
|
|
No ja mam dokładnie ten sam problem. Moja roślinka stoi już prawie 2 miesiące i już prawie nie ma listków Jest juz kwiecień, może wystawić ją na ogródek? |
|
|
|
|
pawel7787 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-04-26, 21:13
|
|
|
Drzewka w Biedronce trzymane sa w fatalnych warunkach. Ja mialem pobobny problem i kupilem tez w Biedronce, trzewko strasznie przesuszone w w doniczce 3/4 to same korzenie ziemi prawie wcale a w dodatku wiekszosc korzeni zgnita. przesadz go do wiekszej doniczki i modl sie o cud. |
|
|
|
|
Łukasz Czarnecki
Junior Admin
Pomógł: 30 razy Wiek: 38 Dołączył: 18 Gru 2007 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 2010-04-26, 21:23
|
|
|