Przebarwienia liści sadzonek |
Autor |
Wiadomość |
KRZYCHOO
|
Wysłany: 2010-03-05, 13:02 Przebarwienia liści sadzonek
|
|
|
Witam. Ok 2 tygodni temu uciąłem ładną gałązkę już zdrewniałą od fikusa benjamina miniaturki i jedną nie zdrewniałą. Posadziłem je w doniczkach z ukorzeniaczem i stoiją w ciepłym pomieszczeniu na parapecie przy oknie, pod którym nie ma kaloryferów. Jest światło, podlewam tak, żeby była wilgotna ziemia i nie przesuszona. Od kilku dni zauważyłem, że pare listków zrobiła się żółta. Co może być przyczyną żółknięcia? Będę wdzięczny za rady. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
loongi
|
Wysłany: 2010-03-05, 17:02
|
|
|
Nie wiem jak inni ale mi najlepiej wychodzi ukorzenienie benjamina w wodzie. Do słoika z woda wsadzasz gałazki z gora 3 lisciami i stawiasz w ciepłym miejscu i jak na tej czesci gałązki pod woda pojawiac sie takie białe wypustki sadze do mieszanki piasku i torfu lub ziemi do kwiatow domowych...potem nakładalem folie lub przeciete butelki zeby zwiekszyc wilgotnosc. w ten sposob uzyskałem juz 5 sadzonek. tylko jedna sie nie ukorzeniła. poszukaj w google, jest mnostwo informacji jak ukorzeniac fikusy |
|
|
|
|
KRZYCHOO
|
Wysłany: 2010-03-05, 21:34
|
|
|
Próbowałem w wodzie i nic to nie dało. Szukałem i wyczytałem że do ziemi z ukorzeniaczem. Różne są opinie na ten temat. Dlatego zastanawia mnie, czy jak pojawiło sie parę listków żółtych, a większość jest zielonych to czy sadzona przeżyje czy to oznacza jej koniec? |
|
|
|
|
loongi
|
Wysłany: 2010-03-06, 09:05
|
|
|
mysle ze problem jest w tym że nie jest wystarczająco duzo ciepła, a do ukorzeniania jest to nie zbedne. ja swoje sadzoneczki w słoiku stawialem na 15-20 min na kaloryferze i w bardzo szybkim czasie pojawiły się te wypustki- zawiązki korzeni. A jeżeli te listki zzłółkniete nie odpadły to je usuń, widocznie rosłina nie jest w stanie jednoczesnie wypuszczac korzeni i utrymywac dużej ilości liści. |
_________________ Pozdrawiam
Sebastian Dawidowski |
|
|
|
|
KRZYCHOO
|
Wysłany: 2010-03-06, 10:01
|
|
|
Rozumiem. Usunę liście i postawię blisko pieca. A czy nic im nie będzie z uwagi na zmianę miejsca? |
|
|
|
|
loongi
|
Wysłany: 2010-03-06, 13:02
|
|
|
raczej nie, ja sadzonki zrobiłem z drzewka ktore stoi w zupełnie w inych miejscu i innym oknie... ja zaczna sie rozwijac stozki wzrostu to bedziesz mogł zaniesc w jakies ogrzewane miejsce przy oknie... |
Sebastian Dawidowski |
|
|
|
|
KRZYCHOO
|
Wysłany: 2010-03-06, 20:38
|
|
|
Słyszałem, że żółte listka przy sadzonakch mogą pojawić się gdy za dużo się je podlawa od nadmiaru wody. |
|
|
|
|
loongi
|
Wysłany: 2010-03-07, 09:45
|
|
|
wiesz co nie wiem jak sie do tego odniesc... ja swoim sadzonkom od razu zostawiłem 2-3 listki w zaależności od wysokosci sadzonki, i maja sie dobrze. |
Sebastian Dawidowski |
|
|
|
|
Delete [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-13, 19:12
|
|
|
Mi również nie szło ukorzenianie w ziemi. Wsadzam do wody gałązkę i po paru tygodniach puszcza korzonki. |
|
|
|
|
loongi
|
Wysłany: 2010-03-13, 19:18
|
|
|
mozna takze robic odklady na dostatecznie grubych pedach... |